назад

7878777789432145436Все частіше зустрічаємо школярів та студентів, які не досягли 18-річного вік, але виявили бажання заробляти собі на життя працею у вільний від навчання час. Але як працевлаштуватися, щоб запобігти найпоширеніших порушень прав людини в сфері праці: нелегальна праця, виплата зарплати «в конверті», відсутність відпустки, робота у нічний час та інші.

Законодавством визначено, що неповнолітньою вважається особа, яка не досягла 18-річного віку. Діти – це особлива категорія громадян, яка відповідно до норм міжнародного та українського законодавства потребує особливого правового захисту в повсякденному житті.

Що стосується праці неповнолітніх, це питання регулюється Кодексом законів про працю України. Неповнолітнім та їх батькам варто знати, що неналежним чином оформлений працівник, позбавлений певних пільг та захисту своїх прав.

Що потрібно знати про право неповнолітніх на працю? Кодексом законів про працю України передбачено, що особи, які досягли 16 річного віку мають право працевлаштовуватися. Але, як виняток, з 15 років мають право працювати діти за згодою одного із батьків або особи, що його замінює.

1121121158317894841

Також, державою передбачено прийняття на роботу учнів шкіл, професійно-технічних закладів і навчальних закладів середніх спеціальних навчальних закладів з 14 років за згодою одного з батьків або особи, що його замінює для виконання легкої роботи у вільний від навчання час, з метою підготовки молоді до продуктивної праці.

Що потрібно врахувати роботодавцю при працевлаштуванні неповнолітнього на підприємство, фірму чи організацію:

– забороняється застосування праці осіб молодше вісімнадцяти років на важких роботах і на роботах з шкідливими або небезпечними умовами праці, а також на підземних роботах;

– забороняється також залучати осіб молодше вісімнадцяти років до підіймання і переміщення речей, маса яких перевищує встановлені для них граничні норми;

– забороняється залучати працівників молодше вісімнадцяти років до нічних, надурочних робіт і робіт у вихідні дні.

Що стосується виплати заробітної праці, вона виплачується працівникам молодше вісімнадцяти років при скороченій тривалості щоденної роботи в такому ж розмірі, як працівникам відповідних категорій при повній тривалості щоденної роботи.

Також у перший рік роботи неповнолітньому надається відпустка до настання шестимісячного терміну його роботи за письмовою заявою тривалістю 31 календарний день.

З даного питання  надав роз’яснення керівник Заліщицького бюро правової допомоги Арсен Нагуляк для школярів Заліщицької школи №2 під час семінару на тему: «Особливості працевлаштування неповнолітніх», який відбувся в Заліщицькій районній філії Тернопільського обласного центру зайнятості.

Довідково: ст.ст. 187, 188, 190, 192, 194, 195 Кодексів законів про працю України.

Якщо ж ваші права у сфері праці все ж таки порушили, варто звернутися за допомогою юриста. Нагадуємо, що за безоплатною правовою допомогою можна звернутися до Чортківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Чортків, вул. С. Бандери, 20; тел.: (03552) 2-09-50, або бюро правової допомоги за адресами:

Борщівське бюро правової допомоги — м. Борщів, вул. Шевченка, 20 а, тел.: (03541) 2-28-80;

Бучацьке бюро правової допомоги — м. Бучач, майдан Волі, 1, тел.: (03544) 2-11-26;

Гусятинське бюро правової допомоги — смт. Гусятин, вул. Суходільська, 7, тел.: (03557) 2-18-90;

Заліщицьке бюро правової допомоги — м. Заліщики, вул. С. Бандери, 38, тел.: (03554) 2-21-33;

Монастириське бюро правової допомоги — м. Монастириська, вул. Шевченка, 12А, тел.: (03555) 2-12-72.

Єдиний телефонний номер цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по всій території України).