назад

Що потрібно знати військовослужбовцям та учасникам АТО ?

Питання захисту учасників АТО є актуальним. Демобілізовані військовослужбовці та члени їх сімей здебільшого не проінформовані про свої права та механізм їх захисту.
17 жовтня відбувся інформаційний семінар для військовослужбовців та учасників АТО, які перебувають на лікуванні у Черкаському обласному госпіталі для ветеранів війни. Головний спеціаліст Черкаського місцевого центру з надання БВПД Ірина Крутоус поінформувала про наявність пільг, порядок їх надання та право учасників АТО на отримання безоплатної вторинної правової допомоги.
Для присутніх актуальними були питаннями: порядок нарахування пенсій; отримання пільг членами сімей загиблих; приватизація житлового будинку та земельної ділянки, на якій розташований будинок; виплати додаткових коштів учасникам війни; право учасника бойових дій на оплачувану відпустку.
Пункт 12 ч.1 ст.12 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» передбачає надання учасникам бойових дій додаткової відпустки зі збереженням заробітної плати строком 14 календарних днів на рік. Також статтею 16-2 Закону України «Про вiдпустки» передбачено право УБД, iнвалiдiв вiйни, статус яких визначений Законом України «Про статус ветеранiв вiйни, гарантiї їх соц.захисту», на отримання додаткової вiдпустки iз збереженням заробiтної плати тривалiстю 14 календарних днiв на рiк. Пунктом 8 ст. 10-1 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» регламентовано, що військовослужбовцям, крім тих, що перебувають на строковій військовій службі, можуть бути надані додаткові відпустки у зв’язку з навчанням. Проте, творчі та соціальні відпустки надаються відповідно до Закону України «Про відпустки».
«Отже, Ви маєте право на додаткову відпустку тривалістю 14 днів. Це пільга, що надається Вам державою, як учаснику бойових дій» – наголосила Ірина Крутоус.
Нагадуємо, що учасники бойових дій, члени сімей загиблих мають право на безоплатну вторинну правову допомогу. Для отримання такої допомоги необхідно звернутися до Черкаського місцевого центру з надання БВПД за адресою: м. Черкаси, вул.Гоголя, 221 або дізнатися адресу найближчого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за телефоном 0-800-213-103.