назад

Що робити, коли турбують колектори: проста інструкція

kolekt

Ви можете не знати, але у колекторських компаній – обмежені права. Найчастіше, виконуючи свою роботу, вони виходять за їх межі. Ваше незнання розв’язує їм руки. Тож, як захистити себе від колекторів?

Будь-які заходи щодо примусового стягнення заборгованості можуть застосовуватися лише органами Державної виконавчої служби за рішенням суду, яке набрало законної сили; при подачі виконавчого листа і відкриття виконавчого провадження; з дотриманням всіх офіційних процедур, передбачених Законом України «Про виконавче провадження».

Колектори не мають права примусово стягувати заборгованість. Вони можуть лише звернутися до суду, а в разі позитивного рішення – до Державної виконавчої служби, яка і буде стягувати борг.

Що робити з колекторами?

По-перше, у вас є право вимагати номер договору та дані первинного кредитора, а також тип договору (факторинг, представлення інтересів) і його дані (номер і дату оформлення) між кредитором і колекторами. По-друге, ви маєте право вимагати завірені копії цих документів для ознайомлення. Без надання цих документів неможливо визначити правові підстави звернення колекторів до вас. Тобто колекторська компанія займається «здирством», за яке передбачена кримінальна відповідальність. У разі відмови колишнього кредитора (банку) вжити належні зобов’язання за договором і до моменту отримання всіх документів, що підтверджують повноваження нового кредитора (колектора), нарахування відсотків за договором припиняється (ст. 613 Цивільного кодексу України). Якщо вам надали всі необхідні документи, варто самому звернутися до суду за умовами договору. Зокрема, вимагати докладну виписку і обґрунтування заборгованості. Зазвичай колектори цих документів не мають, тому їм буде непросто довести свою правоту.

Право на приватність

Передаючи борги, банк повинен враховувати ст. 60 Закону України «Про банки і банківську діяльність». У ній сказано, що дані про діяльність і фінансовий стан клієнта є банківською таємницею. Її розголошення заборонено і допускається тільки у виняткових випадках, передбачених законом. Наприклад, при проведенні слідчих дій. Крім того, згідно зі ст. 32 Конституції України, не допускається збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини. Все це ставить під сумнів законність надання персональної інформації колекторам без відома боржника.

Довідково. При наявності будь-яких правових питань звертайтеся до Дубенського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, що знаходиться за адресою м. Дубно, вул. Грушевського, 171 Б, (район «5-та школа», поруч з міською поліклінікою). Тел.: (03656) 2-10-05, (097) 009-47-03, (095) 947-34-95, (063) 965-85-50.

Млинівське бюро правової допомоги: смт Млинів, вул. Поліщука, 18, (поруч з центром зайнятості). Тел.: (03659) 6-50-75, (068) 371-11-42, (099) 168-51-93.

Радивилівське бюро правової допомоги: м. Радивилів, вул. Кременецька, 52. Тел.: (03633) 4-13-44, (068) 371-16-69, (099) 138-47-05.

Дубенський місцевий центр з надання БВПД