назад
05.12.18

«Що робити в разі викрадення документів на житло?»: консультує директор Черкаського місцевого центру з надання БВПД (відео)

скіць5 грудня 2018 року директором Черкаського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Станіславом Скіцем надано коментар на телеканалі «ВІККА» щодо ситуації, в якій пенсіонера з інвалідністю, залишила його ж родина. Донька продала єдине житло батька, забрала всі документи та навіть пенсійну картку.

Директором центру роз’яснено, що кваліфікувати дії дочки потрібно за статтею 185 Кримінального кодексу України, як крадіжка.

Закон визначає крадіжку як таємне викрадення чужого майна. Таємним визнається таке викрадення, здійснюючи яке, винна особа вважає, що робить це непомітно для потерпілих чи інших осіб.

Таємним викрадення є і у випадку, коли воно вчиняється у присутності потерпілого чи інших осіб, які через свій фізіологічний чи психічний стан не усвідомлюють факту протиправного вилучення майна: не можуть правильно оцінити і розуміти зміст, характер і значення дій винного.

Це також стосується випадків, коли протиправне вилучення чужого майна здійснюється у присутності сторонніх осіб, які не усвідомлюють злочинного характеру дій винного, вважаючи, що таке майно належить йому на праві власності або він має право розпорядитися цим майном. Тобто, йдеться про випадки, коли у осіб, які спостерігають за протиправним вилученням майна, відсутнє чітке розуміння щодо правового режиму майна – його фактичної належності або повноважень винного стосовно такого майна.

 Викрадання визнається таємним і тоді, коли винний вилучає майно у присутності інших осіб, на потурання з боку яких він розраховує з тих чи інших підстав (родинні зв’язки, дружні стосунки, співучасть у вчиненні злочину тощо).

Відеотрансляція програми на каналі «ВІККА»:

http://vikka.ua/news/80761-64-richnogo-pensionera-z-invalidnistyu-rodina-lishila-zimuvati-prosto-neba-video.htm