назад

Що робити, якщо дитина постраждала від булінгу

1

Проблема, яка останнім часом стала однією з найбільш обговорюваних у навчальних закладах, суспільстві, ЗМІ зібрала 14 грудня учнів загальноосвітньої школи № 31 та правників, які в рамках інформаційної кампанії «СтопБулінг» та Всеукраїнського тижня права провели тематичну лекцію, презентували довідково-інформаційну платформу правових консультацій «WikiLegalAid» та відповіли на чисельні запитання підлітків.

 Зустріч відбулася в Херсонській центральній міській бібліотеці імені Лесі Українки, і для вирішення та профілактики проблемних питань долучилися начальниця відділу Регіонального центру з надання БВПД у Херсонській області Олена Іпатенко та представниця ГО «Громадський центр «Нова генерація» Наталя Дорофєєва.

2Підлітки дізналися про види та ймовірні причини булінгу, серед яких заздрість, помста, неприязнь, самоствердження, прагнення відновити «справедливість», нейтралізація суперника, задоволення садистських потреб. Не оминуло уваги спікерів й питання відповідальності за вчинення насильства, яке дуже зацікавило аудиторію.

Проговорили можливості протидії булінгу та допомоги у разі потреби. Окрім того, діти отримали корисну інформацію про безоплатну правову допомогу, її види та куди звертатися, якщо відносно них вчиняються протиправні дії.

Несподіваною для них була новина, що всі діти з початку цього року мають право на вторинну правову допомогу, тобто захист адвоката, представництво в суді, складання процесуальних документів. Не зайвою була інформація про можливість отримати правову консультацію не тільки в місцевих центрах, а також зателефонувавши на єдиний телефонний номер безоплатної правової допомоги: 0 800 213 103 (усі дзвінки безкоштовні в межах України та приймаються цілодобово).3

Окрім того, Олена Іпатенко показала, як можна отримати юридичну консультацію самостійно, скориставшись довідково-інформаційною базою правових консультацій «WikiLegalAid».

Вона пояснила, що WikiLegalAid функціонує за принципом Вікіпедії, і правові консультації сформовані таким чином, що відповідь буде зрозумілою для всіх.

Повертаючись до теми булінгу, Олена Іпатенко повідомила про Національну дитячу «гарячу» лінію: 0-800-500-225 (безкоштовно зі стаціонарних номерів по всій Україні) та 116 111 (з мобільних телефонів), куди можуть телефонувати діти та дорослі, чиї запити стосуються дітей.

4Нагадуємо, що основні теми, з яких можна отримати консультацію, зателефонувавши на Національну дитячу «гарячу» лінію, – насильство над дітьми та жорстоке поводження з ними у сім’ї та з боку оточення, психологічні проблеми, негаразди в стосунках з дорослими та однолітками, майнові права дітей, питання встановлення опіки, а також булінг і безпека в Інтернеті.

Консультації проводять психологи, юристи, соціальні працівники та соціальні педагоги. Лінія є абсолютно безкоштовною, анонімною та конфіденційною, працює по буднях з 12 до 20 год. та в суботу з 12 до 16 год.

Наприкінці заходу діти та вчителі отримали інформаційні буклети системи БПД та проекту «Я МАЮ ПРАВО!», розроблені Міністерством юстиції України. Правовий куточок Херсонської центральної міської бібліотеки імені Лесі Українки також поповнився плакатами та пам´ятками загальнонаціонального проекту «Я МАЮ ПРАВО!» та буклетами: «Безоплатна правова допомога», «Зупинимо булінг разом», «Як протидіяти домашньому насильству», «Захист прав дитини» тощо.