назад

Що робити, якщо ви постраждали від укусу собаки?

459-1Вкусив собака! Куди у такому разі потрібно звернутися? Як відшкодувати майнову та моральну шкоду, завдану внаслідок нападу собаки? Про це говорила спеціаліст Сокирянського бюро правової допомоги Яна Ясінська 8 травня 2019 року на базі Сокирянського центру зайнятості.

Вкусив чотирилапий – потрібно звернутись до лікаря! Про це знає кожен. Однак не всі громадяни знають про своє право на відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок укусу тварини.

Особа має право вимагати відшкодування майнової та моральної шкоди, завданої внаслідок нападу собаки, у разі, якщо мало місце пошкодження її особистого майна. Наприклад, одягу. Ще одна підстава для відшкодування майнової та моральної шкоди – каліцтво або інше ушкодження здоров’я, отримане (заподіяне) внаслідок такого нападу (статті 1167, 1187, 1195 Цивільного кодексу України).

Шкода, завдана внаслідок нападу службової собаки або собаки бійцівської породи, відшкодовується в добровільному або судовому порядку.

Позовна заява про відшкодування шкоди подається в порядку цивільного судочинства до районних, районних у містах, міських та міськрайонних судів за зареєстрованим місцем проживанням або перебуванням відповідача. У разі відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров’я таку заяву подають за зареєстрованим місцем проживання/перебування позивача (частина третя статті 28 Цивільного процесуального кодексу України).

До позовної заяви, оформленої відповідно до вимог Цивільного процесуального кодексу України, додаються докази, що обґрунтовують позовні вимоги (напад собаки), наприклад:
• довідка травмпункту, в якій зафіксовано характер нанесених тілесних ушкоджень і вид наданої медичної допомоги;
• копія картки звернення за антирабічною допомогою (форма № 045/о);
• висновок фахівця в галузі судової медицини, що встановлює тяжкість тілесних ушкоджень;
• копія протоколу про адміністративне правопорушення;
• квитанції за придбані лікарські препарати, бинти тощо;
• фото/відео нападу собаки;
• квитанції за ремонт пошкоджених речей або докази вартості речей;
• прізвище, ім’я, по батькові, контактні дані свідків тощо.

Особа у разі прийняття судом рішення про відмову у задоволенні її позовних вимог щодо відшкодування майнової шкоди має право протягом 30 днів з дня проголошення рішення подати апеляційну скаргу безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Дізнатися більше про відшкодування шкоди, завданої внаслідок нападу собаки, громадяни можуть на довідково-інформаційній платформі WikiLegalAid (https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php/Відшкодування_шкоди,_завданої_внаслідок_нападу_собаки).

Контактна інформація! Звернутися по допомогу до фахівців Кельменецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна за адресою: смт Кельменці, вул. Довженка, 9, тел. (0 3732) 2-02-01.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України безкоштовні)