назад

5854156151561561561561Сьогодні питання подання щорічних декларацій за минулий рік особами, уповноваженими на виконання функцій держави або місцевого самоврядування  є дуже актуальним, адже залишився лише місяць, протягом якого декларація повинна бути подана. Проте, досить поширеним є також і питання подання повідомлення про суттєві зміни майнового стану, адже не рідкістю є той факт, що суб’єкти декларування отримують доходи, які є більшими понад 50 прожиткових мінімумів доходів громадян.

На законодавчому рівні встановлено, що у випадку суттєвої зміни у майновому стані суб’єкта декларування така особа зобов’язана, протягом 10 днів з часу отримання доходу у письмовому вигляді, заповнивши певну електронну форму повідомити про зміни в майновому стані НАЗК.

Прожитковий мінімум станом на 01 січня 2019 року для працездатних осіб встановлено в розмірі 1921 гривня.

При заповненні повідомлення про зміни майнового стану суб’єкту декларування необхідно бути дуже точним, адже після його подання виправлення помилок є не можливим.

У повідомленні вказуються доходи: від зайняття підприємницькою чи певною професійною діяльністю, заробітна плата, що отримувалась як за основним місцем роботи, так і за сумісництвом, гонорари, дивіденди, проценти, роялті, страхові виплати, від надання майна в оренду, різного роду благодійна допомога, пенсія, спадщина, від відчуження цінних паперів та корпоративних прав, подарунки, інші доходи. Під заробітною платою варто розуміти основну заробітну плату, а також будь-які заохочувальні та компенсаційні виплати, які виплачуються особі.

Суб’єкт декларування при кожному отриманні доходу, що є більшим понад 50 прожиткових мінімумів, встановлених на 1 січня відповідного року для працездатних осіб має подавати щораз окреме повідомлення про суттєві зміни в майновому стані, але коли такий дохід отримав член сім’ї суб’єкта, таке повідомлення не потрібно подавати.

Проте, не забувайте, що подання повідомлення про суттєві зміни в майновому стані ніяким чином не звільняє суб’єкта декларування від обов’язку подати декларацію та зазначити в ній відомості, які передбачені Законом України «Про запобігання корупції» .

Пам’ятайте, особи, що припинили діяльність, яка була пов’язана з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, зобов’язані наступного року після припинення такої діяльності подавати в установленому законодавством порядку декларацію за минулий рік, а у разі змін в майновому стані та до моменту подання декларації суб’єкт декларування повинен подавати повідомлення про суттєві зміни в майновому стані.

З цього та інших питань керівник Зборівського бюро правової допомоги Марія Колісник консультувала у приміщенні Територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Зборівської РДА.

Також, того ж дня працівник бюро провела бесіду з працівниками Територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Зборівської РДА, які здійснюють догляд за особами з обмеженими можливостями на тему «Право на голосування вдома».

Додатково інформуємо, що отримати правову допомогу жителі Збаразького, Зборівського, Лановецького, Кременецького та Шумського районів можуть, зателефонувавши до Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за номером: (03546) 2-52-33, або за допомогою  скап – зв’язку: kremeneckiy_mc. Місцевий центр розташований за адресою: вул. Шевченка, 59А, м. Кременець та м. Зборів, вул. Б.Хмельницького, 47, тел.: (03540) 2-21-70, zborivske@legalaid.te.ua.

Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103.