назад
26.05.17

Що треба знати про спадкування

slide 1

Переважна більшість громадян хоча б раз у житті зіштовхуються з питанням спадкування, однак велика кількість людей не знає, як правильно діяти, та яким чином здійснюється спадкування. Тож, якщо ви задавалися питанням щодо отримання спадщини, чи збираєтесь складати заповіт, для вас буде корисна ця інформація. Фахівці Новосанжарського бюро правової допомоги консультують  про особливості спадкування.

В першу чергу слід сказати, що спадкування може бути двох видів: за заповітом та за законом.

Заповітом є особисте розпорядження фізичної особи на випадок своєї смерті, право на заповіт має фізична особа з повною цивільною дієздатністю, причому вчинити заповіт можливо тільки особисто. Заповідач має право призначити своїм спадкоємцем будь-яку особу, незалежно від того, чи являється вона членом сім’ї заповідача. До того ж можна позбавити права на спадкування будь кого з кола спадкоємців не називаючи на це причин. Заповіт має бути посвідчений нотаріусом або посадовою особою органу місцевого самоврядування чи посадовими особами інших закладів, що мають право посвідчувати заповіти. Заповіт є таємним документом, та не може бути розголошеним до моменту відкриття спадщини. Заповідач за власним бажанням може змінити або скасувати заповіт. Слід зазначити, що існує певне коло спадкоємців, які мають обов’язкову частку в спадщині і їх не можна позбавити цього права: цемалолітні, неповнолітні, повнолітні непрацездатні діти спадкодавця, непрацездатна вдова (вдівець) та непрацездатні батьки спадкують, незалежно від змісту заповіту, половину частки, яка належала б кожному з них у разі спадкування за законом.

Щодо спадкування за законом, тут все залежить від черговості, причому спадкоємці першої черги усувають від права на спадкування спадкоємців другої черги, а друга – третьої і так далі, однак не треба забувати про осіб, які мають обов’язкову частку в спадщині. У першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки. У другу чергу право на спадкування за законом мають рідні брати та сестри спадкодавця, його баба та дід як з боку батька, так і з боку матері. У третю чергу право на спадкування за законом мають рідні дядько та тітка спадкодавця. У четверту чергу право на спадкування за законом мають особи, які проживали зі спадкодавцем однією сім’єю не менш як п’ять років до часу відкриття спадщини. У п’яту чергу право на спадкування за законом мають інші родичі спадкодавця до шостого ступеня споріднення включно, причому родичі ближчого ступеня споріднення усувають від права спадкування родичів подальшого ступеня споріднення. Відповідно до чинного законодавства спадкоємці першої та другої черги спадкування звільняються від сплати податків.

 Спадщина відкривається внаслідок смерті особи, або оголошення її померлою, часом відкриття спадщини вважається день смерті спадкодавця, а місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання померлого.

Для того, щоб здійснити своє право на спадкування спадкоємець повинен звернутися протягом 6 місяців з дня смерті спадкодавця до державного, чи приватного нотаріуса із заявою про прийняття спадщини, а після перебігу 6 місяців з дня відкриття спадщини – звернутися повторно, для прийняття спадщини, після чого нотаріусом буде видано свідоцтво про право на спадщину.

Однак часто стається так, що нотаріус не має змоги видати документ, що посвідчує право на спадкове майно через різні причини. Найчастіше – це випадки, коли право власності на майно, що входить до складу спадщини, не було зареєстровано належним чином. У цьому випадку нотаріус надасть спадкоємцеві постанову про відмову вчинення нотаріальної дії. Саме ця постанова і буде підставою для звернення до суду з метою визнання права власності на спадкове майно.

Нагадуємо, що отримати безоплатну юридичну консультацію та скористатися послугами доступу до електронних сервісів Міністерства юстиції України громадяни можуть звернувшись до Новосанжарського бюро правової допомоги, яке знаходиться за адресою: с-ще. Нові Санжари,пл. Перемоги, 11, тел. (05344) 3-28-60.