назад
03.03.18

Що Ви знаєте про електронні сервіси Міністерства юстиції України?

SuM 180302 11Про сервіси Міністерства юстиції України та про можливість користування Кабінетом електронних сервісів Мін’юсту через мережу інтернет системи безоплатної правової допомоги розповів на семінарі начальник Краснопільського бюро правової допомоги Сергій Куцеренко.

Учасникам семінару був доведений перелік послуг, які можливо отримати через кабінет. Серед них: отримання документів з державних реєстрів Міністерства юстиції України в режимі online; проведення реєстраційних дій у державних реєстрах України в електронному вигляді; пошук інформації у державних реєстрах України; користування електронними системами звітності для тих осіб, які здійснюють спеціалізовану професійну діяльність; посилання на різні інформаційні джерела; пошук законодавчих документів, шаблонів (зразків) документів; участь в електронних торгах арештованим майном тощо.

Зручність користування таким ресурсом полягає в оперативному отриманні як платних, так і безоплатних послуг не виходячи з кабінету для працюючих чи з будинку для звичайних користувачів (за отримання відповідної інформації, відомостей чи документа деякі ресурси передбачають оплату). 

«Наприклад, Ви здійснюєте пошук роботи в Україні. Для того, щоб перевірити, чи існує та чи зареєстрована офіційно установа, заклад, підприємство, яке пропонує працевлаштування, користувач може це зробити через Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань», – пояснив фахівець. Інший приклад, Ви забажали створити та зареєструвати громадське об’єднання (ГО) зі статусом юридичної особи. Для того, щоби присвоїти ГО відповідну назву, Ви можете перевірити, чи не мається ГО з тотожною назвою. Адже з такою самою назвою Ваше ГО ніхто не зареєструє. Так само при написанні заяви, листа чи скарги до суб’єктів владних повноважень людина, яка не знає  їх електронної, поштової адреси, телефону може скористатися Єдиною базою даних електронних адрес, номерів факсів (телефаксів) суб’єктів владних повноважень. Саме ці дії користувач Кабінету може провести на безоплатній основі. Якщо людина має намір отримати витяг з Державного реєстру актів цивільного стану, наприклад, про реєстрацію шлюбу, народження, інше, то користувач Кабінету, зареєстрований у відповідному порядку в базі Кабінету та який має відповідний електронний цифровий підпис, може подати заяву (звернення) через цей ресурс, оплативши онлайн кошти за надання послуги. Відповідна електронна заява (звернення) буде прийнята, зареєстрована, та користувачу буде повідомлено про дату, час прибуття до відповідного відділу ДРАЦС за отриманням документу.

Свої переваги має й онлайн-користування послугами Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Відомо, що багато питань постає перед покупцем нерухомості в плані достовірності інформації, яку попередньо надає продавець такого майна. Щоб перевірити деяку з них, достатньо скористатися електронною послугою цього Реєстру. Кабінет надає роз’яснення з питань порядку його користуванням, надає інформацію про кроки отримання тієї чи іншої послуги та має своє посилання за адресою: https://kap.minjust.gov.ua/».

«А ще безліч можливостей надає користування Кабінетом електронних сервісів, що задовольнить потреби як звичайних людей, так і людей з обмеженими можливостями», – наголосив юрист.  

Серед людей розповсюджена відповідна інформаційна література на різну правову тематику, надані візитівки місцевого центру та бюро.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

За отриманням безоплатної правової допомоги звертайтеся до:

Сумський місцевий центр –
40000, м. Суми, вул. Покровська 9/1. тел. (0542) 66-51-08; 066-771-32-61; 098-380-69-38.

Білопільське бюро правової допомоги –
41800, м. Білопілля, вул. Соборна, 53. тел. (05443) 9-10-87

Краснопільське бюро правової допомоги –
42400, смт Краснопілля, вул. Перемоги, 2. тел. (05459) 7-11-24, (05459) 7-11-74

Путивльське бюро правової допомоги –
41500, м. Путивль, пр-т Іоанна Путивльського, 46. тел. (05442) 5-48-44, (05442) 5-49-44

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги –

0-800-213-103     (Цілодобово, у межах України – безкоштовно)

Зателефонувавши за ним, Ви зможете дізнатися адреси та контакти центрів у всіх регіонах України та отримати консультацію фахівців.