назад
13.02.18

Щодо демонтажу та проведення експертизи лічильника газу консультують у Петриківському бюро правової допомоги

e9 лютого 2018 року головний спеціаліст Петриківського бюро правової допомоги Оксана Волох надала адресну правову допомогу громадянину з обмеженими можливостями. Питання, яке цікавило чоловіка, є досить поширеним серед клієнтів системи БПД і стосувалося  демонтажу та проведення експертизи лічильників газу.

Отже, дана процедура здійснюється відповідно до Положення про проведення експертизи лічильників газу, установлених у споживачів і призначених для обліку природного газу в побуті.

Передумови проведення експертизи лічильника газу:

За письмовою заявою споживача газу: у разі сумніву щодо відповідності показів лічильника використаним об’ємам  газу, у   разі   виявлення   ознак  порушення конструкції  лічильника  газу. 

Виявлення представником   газопостачальної (газотранспортної) організації: невідповідності показів лічильника використаним об’ємам газу,    ознак порушень конструкції  лічильника  газу,  у  тому  числі справності лічильного механізму, або порушень у роботі лічильника; ознак зняття мастичних пломб або порушення повірчого тавра; зриву або  пошкодження пломб організації на лічильнику газу або на патрубках лічильника; пристроїв, які застосовані для навмисного  заниження  показів лічильника газу. 

У разі виявлення вищезазначених правопорушень представником організації складається акт про  виявлені порушення у двох екземплярах. Один екземпляр залишається у споживача, другий у представника організації. Акт про   виявлені   порушення   підписується   представником організації та споживачем, у разі  відмови  споживача  від  підпису  в акті про виявлені порушення   представником   організації робиться відповідний запис.

Демонтаж лічильника  газу  проводиться  у  присутності споживача представником організації та  пакується в   пакет   з поліетилену або з іншого цупкого матеріалу,  який опломбовується пломбою газопостачальної (газотранспортної) організації. Про що складається та підписується акт – про демонтаж лічильника газу для проведення експертизи. Демонтований  лічильник   газу  може бути доставленим до місця проведення експертизи як споживачем так і представником  організації, про що в актів робиться відповідний запис.

Експертизу  лічильника  газу  проводить  комісія,  яка призначається  наказом і до складу якої входять представники організації та територіального органу  спеціально  уповноваженого  центрального органу виконавчої влади у сфері метрології. Споживач  має  право бути присутнім під час проведення експертизи або уповноважити свого  представника чи дати письмову згоду про проведення експертизи без його участі. Експертиза проводиться  без присутності споживача або уповноваженої ним особи у разі неявки у визначених в акті про демонтаж лічильника газу   місці,  даті  та  часі.

Результати огляду та позачергової повірки фіксуються в  акті  експертизи.  Акт  експертизи  підписується  всіма членами комісії та споживачем чи уповноваженою особою, у разі незгоди підписувати акт робиться відповідний запис. Усі спірні питання які  виникають у разі незгоди будь – якої із сторін  з висновками комісії вирішуються у судовому порядку. 

Нагадуємо, що Петриківське бюро правової допомоги працює за адресою: смт. Петриківка в. Петра Калнишевського,69 каб. 206,208.Графік роботи: з 8.00 до17.00. з перервою на обід з 12.00 до12.45,п’ятниця з 8.00 до 15.45. Контактний телефон бюро: 0563424652

Всеукраїнська гаряча телефонна лінія, зателефонувавши на яку можна дізнатися адреси  центрів та бюро  у усіх регіонах України 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно з мобільних та стаціонарних  телефонів в межах України).