назад

Щодо договору довічного утримання консультує головний спеціаліст Вільногірського бюро правової допомоги

27783472 408659556258768 1517614828 n6 лютого 2018 року фахівець Вільногірського бюро правової допомоги Наталія Савчук провела правопросвітницький семінар для працівників Територіального центру соціального обслуговування (ТЦСО) «Поняття та істотні умови договору довічного утримання» у ході якого розповіла про нюанси оформлення договору довічного утримання.

За законодавством України, договір довічного утримання (догляду) – такий договір, при якому одна особа (відчужувач) надає у власність зовсім іншій особі (набувачеві) житлову квартиру, будинок, або їх частину, іншу нерухомість або рухоме майно. Але взамін на це набувач зобов’язаний надати відчужувачу відповідне утримання та (або) догляд довічно. Юридично договір довічного утримання можна укласти з будь-яким власником нерухомості, незалежно від його віку, але практично завжди “утримуються” літні люди, що потребують нагляду і матеріальної підтримки і які можуть запропонувати за це житло, що їм належить.

Так, працівниця бюро роз’яснила, що договір довічного утримання (догляду) – це досить хороший варіант взаємовигідної домовленості між людьми. Між тими, які бажають набути право власності на житло, але в яких немає необхідної грошової суми для цього і тими, хто бажає, але не може забезпечувати себе в певних повсякденних, життєвих потребах. У той же час, цей спосіб придбання житла і надання послуг містить в собі також істотні ризики.

З однієї сторони людина, яку утримують, може постраждати через недобросовісність утримувача, його безвідповідальність. З іншої сторони, утримувач ризикує бути використаним особою, яку він утримує протягом значного періоду. Адже людина потім може, посилаючись на «об’єктивні» причини, односторонньо відмовитись і розірвати договір довічного утримання.

Наталія Савчук також роз’яснила присутнім щодо документального оформлення договору  довічного утримання, а саме, що даний договір завіряється нотаріально. Зміст договору визначається за погодженням сторін, але є деякі умови, додержання яких є обов’язковим:

   – має бути передбачене право власника житла мешкати в ньому до самої смерті;

  –  має бути вказана вартість житла;

  –  має бути вказаний розмір утримання і порядок його виплати;

  – і, нарешті, неприємний, але обов’язковий пункт для набувача про те, що випадкова загибель або пошкодження житла не звільняє його від обов’язку виплачувати довічне утримання до самої смерті його власника. Крім того, зазвичай, в договорі довічного утримання вказуються обов’язки утримувача здійснювати прибирання, ремонт житла, оплачувати лікування і санаторно-курортний відпочинок власника житла, що повинно підтверджуватися документально.

Також важливо звернути увагу на особливу небезпеку для набувача житла за договором довічного утримання, що криється в заздалегідь спланованих недобросовісних діях власника житла, які неможливо ані виявити, ані спрогнозувати.

Дуже часто зустрічаються наступні хитрощі недобросовісних осіб, яких утримують за договором: скориставшись довірливістю і безтурботністю утримувача, який не фіксував документально виплату грошей на утримання, інші понесені витрати, власник житла звинувачує його в невиконанні умов договору, супроводжуючи це позовом про розірвання договору. Тому у договорі важливо чітко вказувати роботу, яку ви повинні робити, кількість разів (наприклад прибирання на день, відвідувань тощо), зберігати чеки та інші документи, що підтверджують ваші витрати. забезпечивши себе медичною довідкою.

Ситуація ще більше погіршується, якщо пенсіонер знаходився на обліку в психіатричній установі. Як свідчить практика, може виникнути ситуація коли зі смертю утримуваної особи її родичі-спадкоємці звертаються до суду з позовом про визнання договору утримання незаконним через неможливість усвідомлювати особою власних дій під час підписання такого договору. Тому, щоб виключити дану ситуацію треба заздалегідь перевірити, чи стоїть особа, яка буде утримуватися на обліку в психіатричних установах. Більше того, варто перевірити інформацію також щодо того, чи не стоїть дана особа на обліку у нарколога.

Безсумнівно, договір довічного утримання – складний документ. Тож якщо маєте питання з цього приводу, а також інші будь-які правовї потреби – радимо звертатися до Вільногірського бюро правової допомоги, яке працює за адресою: м. Вільногірськ, вул. Центральна, 43 (2-й поверх). Графік роботи: понеділок-четвер з 8.00 год. до 17.00 год., п’ятниця з 8.00 год. до 16.45 год.

Всеукраїнська гаряча телефонна лінія – 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно з мобільних та стаціонарних телефонів в межах України).

{gallery}news/2018/02/2{/gallery}