назад

1«Шкільний булінг» ˗ урок із такою назвою з нагоди відзначення Дня Прийняття Конвенції про права дитини 19 листопада провели фахівці Калуського місцевого центру з надання БВПД учням сьомого та восьмого класів загальноосвітньої школи І-ІІІ ст. № 1 міста Калуш.

На передодні Всесвітнього дня дитини, який відзначається 20 листопада, у Калуській загальноосвітній школі №1 розказували про права дитини. В листопаді 1959 року ХІV сесією Генеральної Асамблеї ООН була ухвалена Декларація прав дитини, а 20 листопада 1989 року, на 44-й сесії ГА ООН – Конвенція про права дитини. Ця конвенція є засадничим міжнародним документом із захисту прав дітей. Як зазначається в документі, кожна дитина має право на освіту, право на здоров’я і належну медичну допомогу, право на ім’я та громадянство. Кожна дитина має право зростати у турботливому родинному середовищі та бути захищеною від жорстокого поводження і насильства.

Фахівці Калуського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги провели правопросвітницькой захід для учнів на тему «Шкільний булінг». Булінг – це насильство, цькування, знущання, залякування, приниження, агресивна поведінка дітей та підлітків, яка має за мету завдати шкоду іншому, викликати страх або тривогу, створити негативне середовище серед неповнолітніх.

Начальник відділу правової інформації та консультацій Калуського місцевого центру з надання БВПД Ольга Жиркова ознайомила дітей з основними положеннями Конвенції про права дитини, розповіла про їх права з досягненням певного віку (14, 15 та 16 років), обов’язки та відповідальність у разі порушень прав інших людей чи вчинення правопорушень та яка міра покарання застосовується до неповнолітніх.

2

Головний спеціаліст відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги Калуського центру Іванна Грещук продемонструвала учням відеоролик з фактами булінгу, який після завершення активно обговорили та проаналізували поступки і дії кожного його учасника. Після цього, задля кращого сприйняття матеріалу, учням представлеили презентацію про поняття булінгу, його види, складові, основні характеристики, причини та негативні наслідки, а також наведено деякі статистичні дані.

На заході учні отримали цікаву інформацію про кібербулінг. Це новітня форма агресії, що передбачає жорстокі дії з метою дошкулити, нашкодити, принизити людину з використанням інформаційно-комунікаційних засобів: мобільних телефонів, електронної пошти, соціальних мереж тощо. Всі види кібербулінгу дуже небезпечні, часто вони приводять до трагічних наслідків.

3

Дітям фахівці системи безоплатної правової допомоги надали поради як вберегти себе від кібербулінгу, як уникнути булінгу. Вони закликали всіх не бути байдужими щодо проявів насильства як у школі, так і за її межами. Усі присутні отримали інформаційні матеріали, з яких можна дізнатися, які види булінгу існують та як діяти в ситуації, якщо ви стали свідком булінгу. В них також міститься інформація для батьків, діти яких стали жертвами цькування або ж самі вчиняють насилля щодо інших дітей. Учні заповнили Паспорти прав дитини, де зазначено, що їх власники зобов’язуються не порушувати права інших дітей, не вчиняти насильства, не вживати образливих слів.

Захід відбувся в рамках реалізації правопросвітницького проекту Міністерства юстиції України і Координаційного центру з надання правової допомоги «Я МАЮ ПРАВО!» та інформаційної кампанії «#СтопБулінг».


Нагадуємо, що Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області працює за адресою:

вул. Грюнвальдська, 8, м. Івано-Франківськ.

Телефон: (034) 255-61-13,

Е-mail:   office.frankivsk@legalaid.gov.ua.

Всеукраїнська гаряча лінія правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів у межах України)