назад

Школа інтеграції для внутрішніх переселенців працює в Ужгороді

shool 1   В Ужгороді, за ініціативи радниці Міністерства соцполітики з питань ВПО у Закарпатській області Анжели Бабкіної, розпочала свою роботу Школа інтеграції для внутрішньо переміщених осіб. 

    Представники Регіонального центру з надання БВПД у Закарпатській області, Департаменту соцзахисту, обласного центру зайнятості, ЗОО Червоного хреста, Ресурсного центру Кольпінга, ГО “Закарпаття – Донбас”, тощо та внутрішні переселенці з усього краю зібралися в Гостиному домі “Неємія”, аби обговорити проблематичні питання, з якими стикаються ВПО, та разом шукати шляхи їх вирішення.

shoo 3
    Директор Регіонального центру з надання БВПД Василь Попадинець розповів присутнім внутрішньо переміщеним особам про їхнє право на отримання представництва у судах, перед органами державної влади тощо за рахунок держави. За 2018 рік до центрів та бюро правової допомоги на Закарпатті звернулося 75 переселенців, за І кв. 2019 – 23. Правозахисники системи БПД намагаються надати якісну правову підтримку ВПО, в результаті чого їм вдасться вирішувати свої життєві проблеми. 
    Для учасників школи інтеграції, які мають дітей, корисною була й інформація про реалізацію інформаційної кампанії “Відповідальне батьківство”, зокрема про ініціативу Мінюсту “Чужих дітей не буває” про права дитини на аліменти, Муніципальну няню, про допомогу батькам, які доглядають за важкохворою дитиною тощо. Зокрема, отримати знижку можна на оплату навчання дитини у дитячих садочках, гуртках, секціях, школах, профтехучилищах, коледжах та вишах. Орієнтовний розмір податкової знижки становить 18% від фактично сплаченої за навчання суми.
    Фахівці центру поінформували учасникам заходу і про реалізацію їхнього виборчого права та як захистити у разі його порушення, а також роздали інформаційні буклети, видані у рамках проекту “Я маю право голосу”. 
    
  В.Попадинець закликав внутрішніх переселенців у разі потреби правової допомоги звертатися до найближчих центрів та бюро правової допомоги на Закарпатті, або телефонувати за єдиним контакт-номером системи БПД 0800213103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів в Україні).

shool 2