назад

Школа параюристів: шлюбний договір

За статистикою, в Україні шлюбний договір укладають близько 1,7-1,9% усіх пар, які вступають у шлюб.  В Європі і США цей показник значно вищий, адже там шлюбні контракти укладають близько половини пар, які одружуються.

Що таке шлюбний договір, які відносини регулює, чи можна в односторонньому порядку змінити умови контракту або розірвати угоду – ці питання стали предметом обговорення під час тематичного заняття Школи параюристів, яке провела заступниця  директора Регіонального центру з надання БВПД у Херсонській області Олена Іпатенко.

Слід сказати, що передостаннє заняття у Школі параюристів було пізнавально-розважальним, бо студенти разом з Оленою Вікторівною не тільки опрацювали ряд питань сімейного права та проаналізували нормативно-правову базу, а ще й трохи подискутували та пограли.

 Шлюбний договір – угода між особами, які подали заяву про реєстрацію шлюбу, а також подружжям.

Пункт 2.1. Інструкції «Про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України» визначає шлюбний договір як договір щодо вирішення питань життя сім’ї (шлюбний договір), яким регулюються майнові відносини між подружжям, у тому числі визначаються їхні майнові права та обов’язки як батьків.

На укладення шлюбного договору до реєстрації шлюбу, якщо його стороною є неповнолітня особа, потрібна письмова згода її батьків або піклувальника, засвідчена нотаріусом.

Шлюбним договором регулюються:

–  майнові відносини між подружжям, визначаються їхні майнові права та обов’язки;

– можуть бути визначені майнові права та обов’язки подружжя як батьків.

Шлюбний договір не може регулювати особисті відносини подружжя, а також особисті відносини між ними та дітьми.

Шлюбний договір не може зменшувати обсягу прав дитини, які встановлені цим Кодексом, а також ставити одного з подружжя у надзвичайно невигідне матеріальне становище.

За шлюбним договором не може передаватися у власність одному з подружжя нерухоме майно та інше майно, право на яке підлягає державній реєстрації. Якщо, наприклад, чоловік бажає подарувати дружині жилий будинок, це має бути оформлене договором дарування і не може бути однією з умов шлюбного договору.

Оскільки шлюбний договір є актом вільного волевиявлення, сторони можуть включити до нього інші умови майнового характеру, які не суперечать загальним засадам регулювання сімейних відносин, що визначені у ст. 7 Сімейного кодексу України.

Найважливішою особливістю шлюбного договору є те, що ним майнові права й обов’язки подружжя може бути визначено інакше, ніж це передбачено загальними правилами сімейного законодавства.

Зокрема:

  • може бути встановлено, що певне майно, яке належало одному з подружжя до шлюбу або буде одержано під час шлюбу в дар, стає їхньою спільною сумісною власністю;
  • може бути визначено на розсуд подружжя розмір часток у праві власності на майно, що буде нажите в період шлюбу;
  • може бути передбачено умови поділу спільного майна в разі розірвання шлюбу, а також порядок погашення боргів кожного з подружжя за рахунок спільного чи роздільного майна;
  • може бути визначено порядок користування житлом(якщо у зв’язку з укладенням шлюбу один із подружжя вселяється в житлове приміщення, яке належить другому з подружжя, сторони у шлюбному договорі можуть домовитися про порядок користування ним);
  • може бути визначено право на утримання(сторони можуть домовитися про надання утримання одному з подружжя незалежно від непрацездатності та потреби у матеріальній допомозі на умовах, визначених шлюбним договором).

Форма шлюбного договору: письмова (укладається у трьох оригінальних примірниках) і нотаріально посвідчена.

Строк дії шлюбного договору

Якщо шлюбний договір укладено до реєстрації шлюбу, він набирає чинності у день реєстрації шлюбу. Якщо шлюбний договір укладено подружжям, він набирає чинності у день його нотаріального посвідчення.

У шлюбному договорі може бути встановлено загальний строк його дії, а також строки тривалості окремих прав та обов’язків, крім того може бути встановлена чинність договору або окремих його умов і після припинення шлюбу.

Зміна умов шлюбного договору

Шлюбний договір може бути змінено подружжям. Угода про зміну шлюбного договору нотаріально посвідчується. Одностороння зміна умов шлюбного договору не допускається.

На вимогу одного з подружжя шлюбний договір за рішенням суду може бути змінений, якщо цього вимагають його інтереси, інтереси дітей, а також непрацездатних повнолітніх дочки, сина, що мають істотне значення.

Відмова від шлюбного договору

Одностороння відмова від шлюбного договору не допускається. Подружжя має право відмовитися від шлюбного договору. У такому разі, за вибором подружжя, права та обов’язки, встановлені шлюбним договором, припиняються з моменту його укладення або в день подання нотаріусу заяви про відмову від нього.

Розірвання шлюбного договору

На вимогу одного з подружжя шлюбний договір може бути розірваний за рішенням суду з підстав, що мають істотне значення, зокрема в разі неможливості його виконання.

Визнання шлюбного договору недійсним

Шлюбний договір на вимогу одного з подружжя або іншої особи, права та інтереси якої цим договором порушені, може бути визнаний недійсним за рішенням суду з підстав, встановлених Цивільним кодексом України.

Незважаючи на певні психологічні, емоційні застереження, шлюбний договір виконує важливу виховну, дисциплінуючу функцію, а тому розширення практики його укладення заслуговує на підтримку.

Слід звернути увагу на те, що на практиці шлюбний договір у першу чергу застосовується не для регулювання спільного проживання і користування майном, а на випадок розриву шлюбних відносин. Тому, безперечно, у шлюбному договорі можна визначити можливий порядок поділу майна, у тому числі і після розірвання шлюбу. У цьому разі у випадку розлучення можна уникнути довготривалих судових процесів поділу майна, маючи більше шансів зберегти добрі відносини після розлучення.

Підводячи підсумки роботи, Олена Іпатенко зазначила:

Студенти дуже чекали цього заняття і активно відстоювали свою думку: «за» чи «проти» шлюбного контракту та наводячи змістовні аргументи. Дуже пишаюся ними і тепер точно знаю, що ці молоді люди будуть чудовими фахівцями».

Після навчання студенти  разом з Оленою Вікторівною випробовували свої знання у грі «Правова монополія».

Було весело та пізнавально», – поділилися враженнями учасники.