назад

Школярам розповіли як захиститися від кіднепінгу

Учні ліцею «Перша Білоцерківська гімназія» у м. Біла Церква отримали змістовну консультацію щодо захисту від кіднепінгу, проведену начальником відділу комунікацій та правопросвітництва Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Київській області Антоніною Господаренко.

Отож, для визначення викрадання дітей  з метою шантажу та отримання викупу прийнято вживати термін «кіднепінг». Існує безліч причин цього явища: бажання швидко отримати велику суму грошей, задовольнити статеві бажання, чорна трансплантологія, що не тільки посилилися в умовах воєнного збройного конфлікту, а й набули нових форм, таких як терористичні методи російської примусової мобілізації неповнолітніх, примусова депортація дітей на територію рф.

«Сьогодні відомі чисельні випадки, коли через окуповані терористичною владою території росіяни намагаються доправити українських дітей до рф для їх незаконного усиновлення.  Окупанти знаходять недопустимі шляхи задля «юридичного» спрощення та прискорення цієї протиправної процедури», – зазначила Антоніна Господаренко.

Працівниця центру пояснила дітям правила поведінки на вулиці, розповіла, що їх безпека залежить від інформованості щодо можливої загрози.

Серед найважливіших застережень: не довіряти незнайомцям, нікуди не ходити з ними та не приймати жодних подарунків, не повідомляти свою адресу та час відсутності дорослих вдома, не демонструвати цінних речей, а в разі реальної небезпеки – якнайшвидше зайти у будь-який магазин, зателефонувати батькам і попросити зустріти чи привернути увагу криком з проханням про допомогу дорослих. Якщо незнайомець стверджує стороннім людям, що він є родичем, дитина повинна впевнено заперечувати та запитати незнайомця, як її звати (чи будь-що інше), тим самим підтвердивши, що він не є родичем.

На заході безпосередньо обговорювали алгоритм дій у разі, якщо дитина вже зникла.

Насамперед, необхідно звернутися по допомогу до відділення поліції і залишити заяву про зникнення дитини. Пошук починається протягом доби. Найефективніше йти до відділення за місцем зникнення або ж викликати патруль (102) просто на місце події. Протягом цього часу залучити до пошуків дитини якомога більше людей: сусідів, знайомих, співробітників навчального закладу, де вчиться дитина, добровольців. І не припиняти пошуки навіть уночі.

Окрім цього, на запитання старшокласників про вік кримінальної відповідальності фахівчиня центру пояснила, що кримінальній відповідальності підлягають особи, яким до вчинення кримінального правопорушення виповнилося 16 років, а за окремі правопорушення, визначені Кримінальним кодексом України, кримінальна відповідальність може настати з 14 років.

Всім присутнім роз’яснено, що кожна дитина, яка потребує правової допомоги, має право звернутися до найближчого бюро правової допомоги. Діти отримали інформаційні тематичні буклети із зазначенням контактів системи БПД.