назад
26.04.19

Школярам Сумщини – про авторські права та юридичні аспекти фото і відеозйомки

OkM 190425  02З розвитком інформаційних технологій комп’ютер, мобільні пристрої стали невідємною частиною сучасного суспільства. Серед активних інтернет-користувачів є саме молодь. Завантажити відео, гру чи програму, переглянути фільм, знайти тематичне фото, матеріали для реферату чи курсової, дипломної роботи – ці дії стали для багатьох звичними, і мало хто знає про авторські права на ці об’єкти. Тож, фахівці системи безоплатної правової допомоги Сумщини провели тематичні зустрічі зі школярами, надаючи поради та роз’яснення з цього актуального питання.

Так, на базі Погребківської ЗОШ IIII ступенів юрист Шосткинського місцевого центру з надання БВПД Юлія Зацаринна провела правопросвітницький захід «Як не порушити авторські права в мережі Інтернет». Фахівець роз’яснила учням, що таке авторське право на твори, який строк дії авторського права, а також наголосила на відповідальності за порушення авторського права.

«Третій етап використання авторського твору полягає в «скачуванні» (завантаженні) об’єкта, що охороняється авторським правом об’єкта на власний комп’ютер і його відтворення на екрані монітора «кінцевого споживача». При цьому кінцевий споживач, як правило, не є порушником авторських прав, якщо він не використовує цей твір для демонстрації третім особам і не «витягує» з факту його наявності в своєму комп’ютері комерційної, або якоїсь іншої вигоди», – роз’яснила Юлія Зацаринна.

ShM 190426  02Діти активно обговорювали з фахівцем центру правила користування об’єктами авторського права в мережі Інтернет.

Юрист Охтирського місцевого центру з надання БВПД Марина Лапоног, у свою чергу, акцентувала увагу школярів ЗОШ №2 на правових аспектах фото та відеозйомки, яку так полюбляє робити молодь. Фахівець зауважила, що дуже часто ми можемо почути фразу: «Я дозволу на зйомку не давав!» або «Припиніть зйомку! Тут знімати заборонено!». Проте виникає питання: чи правильні ці твердження?

«Під поняттям фото- та відеозйомка слід розуміти процес фіксації фактів на відповідні носії. Оскільки процес зйомки може суттєво порушувати певні особисті немайнові права фізичної особи, то чинний Цивільний кодекс України передбачає, що особа може бути знята лише за її згоди», – зазначила юрист. Марина Лапоног розповіла, що згода можлива: словесна, мовчазна, усна. Фахівець також роз’яснила, яке місце вважається громадським, та пояснила, що, як правило, відкрите фотографування, знімання на відеокамеру в громадських місцях є абсолютно законним, за деякими виключеннями (місця, визнані місцями особистого користування; без дозволу в урядових будівлях тощо).

OkM 190425 05Окремо обговорено питання щодо незаконної зйомки та її поширення в інтернет мережі. Адже це прямий шлях для пред’явлення як мінімум претензії, а максимум – право особи на звернення до суду щодо захисту порушеного права.

Крім того, під час заходу учні переглянули 2 відеосюжети щодо реалізації права на зйомку в супермаркетах та обговорили у правовій площині питання «Знімати чи не знімати?». Також Марина Лапоног провела правову гру «Життєва ситуація», під час якої школярі мали за допомогою міміки та жестів показати певний юридичний термін чи процес. Учасники заходу отримали інформаційні буклети: «Знімати чи не знімати? Правові питання».

Також про юридичні аспекти фото та відеозйомки під час виховної години обговорила з учнями Лебединської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №4 юрист Лебединського бюро правової допомоги Євгенія Логвіненко.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

За отриманням безоплатної правової допомоги звертайтеся до
місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги:

Конотопський місцевий центр –
41615, м. Конотоп, вул. Братів Лузанів, 43, тел. (05447) 6-23-47

Охтирський місцевий центр –
42700, м. Охтирка, вул. Перемоги, 13. тел. (05446) 4-22-23

Сумський місцевий центр –
40000, м. Суми, вул. Покровська 9/1. тел. (0542) 66-51-08; 066-771-32-61; 098-380-69-38.

Шосткинський місцевий центр –
41100, м. Шостка, вул. Горького, 4. тел. (05449) 7-30-94

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги –

0-800-213-103     (Цілодобово, в межах України – безкоштовно)

Зателефонувавши за ним, Ви зможете дізнатися адреси та контакти центрів у всіх регіонах України та отримати консультацію фахівців.