назад

Штрафи і навіть ув’язнення! Чого не можна робити на виборах Президента.

468-1Селфі з бюлетенем, стрім з кабінки для таємного голосування, перебування у кабінці з іншими людьми, демонстрація будь-кому заповненого бюлетеня перед опусканням його до скриньки. Все це – порушення з боку виборця і за такі дії передбачена відповідальність! Чого не можна робити на виборчих дільницях і про способи оскарження порушень виборчих прав дізнались студенти Чернівецького професійного ліцею залізничного транспорту під час правопросвітницького заходу. 18 квітня 2019 року його організував Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області.

У першому турі виборів Президента України були зафіксовані порушення. Експерти з виборчого права відзначають, що чимало громадян вчиняє їх несвідомо, оскільки навіть не розуміють, що своїми діями порушують закон. Проте незнання закону не звільняє від відповідальності! Аби попередити подібні випадки фахівець системи безоплатної правової допомоги розповіла студентам про їхні права як виборців і про те, яке покарання очікує на порушників виборчого законодавства.

468-2

«За умисне порушення таємниці голосування передбачена відповідальність. Відповідно до статті 159 Кримінального кодексу України такі дії караються штрафом від 1 700 – 5 100 грн, або виправними роботами на строк до 2 років, або обмеженням волі на строк до 3 років», – наголосила заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області Жанна Цурик. – Максимальне покарання за порушення виборчого законодавства, а саме за підкуп виборців, – 7 років позбавлення волі (згідно із статтею 160 Кримінального кодексу України)».

468-3

Фахівець системи безоплатної правової допомоги закликала не порушувати законодавство, голосувати відповідально, а у разі, якщо порушені виборчі права, – захищатися.

468-4

Що можна оскаржити?
• Рішення.
• Дії.
• Бездіяльність.

Чиї дії:
• Виборчих комісій та/або їх членів.
• Кандидатів на пост Президента України.
• Їхніх довірених осіб.
• Партій-суб’єктів виборчого процесу.

Куди?

Скарга на дії кандидата на пост Президента України, партії-суб’єкта виборчого процесу, довіреної особи – до Центральної виборчої комісії.
Скарга щодо дільничної виборчої комісії, її члена – до окружної виборчої комісії, яка утворила відповідну дільничну виборчу комісію, або до суду.
Скарга на окружну виборчу комісію, її члена – до Центральної виборчої комісії або до суду.
Скарга на порушення в день голосування – до відповідної дільничної виборчої комісії.

Коли?
Порушення мало місце до дня голосування – протягом 5 днів, але не пізніше 22 години дня, що передує дню виборів.
Порушення мало місце під час голосування – не пізніше закінчення голосування.
Порушення у день голосування – не пізніше закінчення голосування.
Порушення у день голосування, під час підрахунку голосів – протягом 2 днів.

468-5

Інформація надана Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області у рамках реалізації проекту «Я маю право голосу!».
Контактна інформація! Звернутися по допомогу до фахівців Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області можна за адресою: Чернівецька область, м. Чернівці, вул. Василя Аксенина, 5. Телефон: (0 372) 55 31 38.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України є безкоштовними