назад

Широке партнерство: Меморандум про співпрацю укладено між Регіональним центром та Ресурсним центром у Закарпатській області

19 лютого в Регіональному центрі з надання БВПД у Закарпатській області відбулася робоча зустріч директора центру Василя Попадинця з керівником Ресурсного центру у Закарпатській області ГО «Справа Кольпінга в Україні» Олександром Кацьорою. Сторони обговорили питання співпраці, зокрема, проведення спільних заходів, спрямованих на підвищення рівня правової грамотності мешканців краю, організації навчань для працівників місцевих центрів та бюро правової допомоги, спільних виїздів у громади тощо.

Наразі Ресурсний центр у Закарпатській області розпочинає реалізацію проєкту, спрямованого на формування базових навичок діалогових практик у громадах. Однією з базових соціальних послуг, які має надавати кожна територіальна громада, у відповідності до законодавства, є посередництво, або медіація. Наразі елементи медіації та фасилітації використовуються для вирішення конфліктів юристами, психологами, соціальними працівниками. Широко застосовується цей метод і в системі безоплатної правової допомоги, зокрема, при вирішенні спорів громадян, фахівці-медіатори намагаються вирішити конфлікт шляхом примирення конфліктуючих сторін. Визначальна роль медіації відводиться і в реалізації Програми відновного правосуддя для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення.

Як зазначив О.Кацьора, наразі заплановано провести навчання з покращення комунікаційних навичок та медіації для фахівців партнерських організацій, серед яких будуть і представники Ужгородського місцевого центру, Закарпатського обласного центру соціально-психологічної допомоги та ін.

Окрім іншого, сторони обговорили можливість проведення навчань сертифікованими медіаторами для фахівців місцевих центрів та бюро правової допомоги, а також створення мультидисциплінарних груп для виїздів в територіальні громади з метою надання допомоги місцевим мешканцям.

У рамках заходу відбулося підписання Меморандуму про співпрацю між Регіональним центром з надання БВПД у Закарпатській області та Ресурсним центром у Закарпатській області ГО «Справа Кольпінга в Україні».

Меморандум про співпрацю цього ж дня підписано між Ресурсним центром та Ужгородським місцевим центром.