назад

Шишаччина стала черговим центром підвищення правової освіти представників органів місцевого самоврядування

DSC 0445

11 липня 2018 року, у Шишаках відбувся черговий кущовий семінар на тему: «Актуальні питання розвитку правової спроможності територіальних громад на Полтавщині».

Учасниками заходу стали селищні, сільські голови, секретарі виконавчих комітетів та депутати місцевих рад, представники органів виконавчої влади, голова та члени громадської ради при адміністрації Шишацького району.

Під час заходу учасникам розповіли не лише про актуальні питання, які виставляє сьогодення перед громадами, а також і про практичні аспекти їх вирішення.

Присутні дізналися про те, які державні гарантії щодо захисту прав громадян, зокрема, як їх реалізує на практиці система безоплатної правової допомоги, як громадяни можуть отримати таку допомогу у Шишацькому районі.DSC 0467

«Система безоплатної правової допомоги є ефективним правовим інструментом для вирішення правових питань не лише окремих громадян, але й територіальних громад в цілому. Про це свідчать такі заходи, як ми проводимо сьогодні і які націлені на посилення правових можливостей громад безпосередньо, адже Ви як їх представники маєте не лише знати законодавство, а й уміти реагувати на певні правові виклики та проблемні питання. Надання правової допомоги територіальним громадам та проведення правопросвітництва серед її представників є одним із пріоритетних завдань, яке ставить перед нами сьогодення», – повідомив Олександр Черчатий у своїй вітальній промові.

DSC 0531

Під час заходу учасники дізналися про актуальні питання розвитку місцевого самоврядування на Полтавщині, як діє Полтавська обласна асоціація органів місцевого самоврядування, які здобутки та перспективи розвитку, територіальних громад Полтавщини.

Представників Шишацької громади також поінформували про напрями та форми протидії рейдерству в аграрній сфері, діяльність оперативного штабу щодо захисту прав аграріїв, які найбільш типові питання, з якими звертаються представники аграрного бізнесу та як вони вирішуються на практиці, про реалізацію загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!» на Полтавщині, його мету, заходи, які проводяться задля його реалізації.DSC 0584

 Враховуючи важливість соціальних питань, з якими досить часто звертаються жителі громади до представників органів місцевого самоврядування, організатори кущового семінару особливий акцент зробили на інформуванні учасників про питання пенсійної реформи, її суті, механізмів реалізації, висвітлили питання щодо того як уникнути безробіття у сільській місцевості, як зайняти населення та які дії для цього необхідно здійснити, розповіли питання реформування медичної галузі.

DSC 0595

Також представники органів місцевого самоврядування Шишаччини дізналися про  те, що являє собою конфлікт інтересів у діяльності посадових осіб місцевого самоврядування, депутатів місцевих рад та як його уникнути.

DSC 0636

Організатори заходу наголосили на необхідності проведення таких семінарів, які сприяють налагодженню партнерських зв’язків між представниками органів місцевого самоврядування, виконавчої влади, бюро, дають можливість вирішувати наболілі питання у територіальних громадах та підвищувати їх правову обізнаність.

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області працює за адресою: м. Полтава, вул. Європейська (Фрунзе), 37/40.

Шишацьке бюро правової допомоги працює за адресою: с-ще. Шишаки, вул. Партизанська, 2, тел. (05352) 9-24-13.

Для забезпечення оперативного реагування на повідомлення про затримання осіб, на звернення громадян про надання правової допомоги та на проблемні питання, які вони порушують, а також для надання роз’яснень законодавства у сфері безоплатної правової допомоги, цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.

DSC 0654