назад

20170817 115840Щороку в країні майже 8 тисяч дітей залишаються без батьків. Причин цьому кілька: складне фінансове становище родини, алкогольна чи наркотична залежність, насильство в сім`ї, смерть батьків тощо.

       До відділу “Приазовське бюро правової допомоги” Мелітопольського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулося подружжя, з питання надання їм правової допомоги у справі про усиновлення малолітніх дітей.

       Відповідно до наказу Мелітопольського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги №49 від 26 червня 2017 року довіреність на представництво інтересів усиновлювача видано в.о. начальника Приазовського бюро правової допомоги Юлії Стефанковій.

       Під час першої зустрічі з клієнтами  було встановлено, що більше ніж два роки тому, до їх родини було влаштовано двоє неповнолітніх дітей, які на той час мали статус  «діти, позбавлені батьківського піклування», оскільки їхня мати померла, а відомості про батька у свідоцтва про народження дітей були записані зі слів матері, на підставі ч. 1 ст. 135 Сімейного кодексу України.

       У травні 2017 року діти отримали статус «діти – сиріти» та були поставлені на облік на усиновлення.

       Після ретельного вивчення документів та отримання позитивних висновків органу опіки та піклування про доцільність усиновлення та відповідність його інтересам дітей, і служби у справах дітей про можливість подружжя бути усиновлювачами, представником заявника Юлією Стефанковою було підготовлено заяву про усиновлення дітей, яку подано до Приазовського районного суду Запорізької області.

       Доводи, викладені у заяві про усиновлення, підтримані заявниками та представником у судовому засіданні, та долучені до матеріалів справи. Суд взяв їх до уваги та надав належну оцінку.

       Рішенням Приазовського районного суду Запорізької області від 14 серпня 2017 року відповідно до  ст.ст. 207-208, 211, 219 Сімейного кодексу України заяву подружжя про усиновлення дітей було задоволено, їм надано дозвіл на усиновлення двох неповнолітніх дітей, а відповідно до ст.ст. 229, 231, 233 Сімейного кодексу України відділ державної реєстрації актів цивільного стану зобов’язано внести зміни до актових записів про народження дітей, а саме – змінити прізвище та по-батькові, відповідно до анкетних даних родини-усиновлювачів.

Мелітопольський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги розташований за адресою:

Запорізька область, м. Мелітополь, вул. Вакуленчука, 99

телефон: 096-523-98-55, (0619)43-00-58, (0619)43-00-59,

електронна адреса: melitopol.zaporizhya@legalaid.zp.ua або

skype зв’язок: Мелітопольський місцевий центр з надання БВПД.