назад

Сімейні радники допомагатимуть мешканцям Рівненщини боротися з домашнім насильством

IMG 20181126 110642

26 листопада у Регіональному центрі з надання БВПД у Рівненській області відбулася презентація ініціативи «Сімейні радники» – спільного проекту Міністерства юстиції, Координаційного центру з надання правової допомоги та громадськості. Відтепер отримати допомогу сімейних радників можна щосереди з 14.00 до 17.00 у Рівненському місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги (вул. Кавказька, 7, м. Рівне).

«Сімейні радники» – це представники соціальних груп, які є лідерами суспільної думки в своїх громадах, і які разом з юристами системи БПД зможуть оперативно надавати потрібну консультативну допомогу з питань захисту від домашнього насильства, виплати аліментів, батьківських прав тощо.

IMG 20181126

Участь у заході взяли: заступник Міністра юстиції України Іванна Смачило, директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Рівненській області Василь Овдіюк, начальник Головного територіального управління юстиції у Рівненській області Оксана Сальчук, керівники місцевих Центрів з надання БВПД, начальник методичного відділу правового клубу «PRAVOKATOR» Володимир Гошовський(м. Львів, сімейні радники Любов Романюк, Ліана Диновська та Олени Бобровська, а також представники державних структур, громадськості Рівненщини.

IMG 20181126 10

Як поінформувала Іванна Смачило, «Сімейні радники» вже функціонують у Києві, Одесі, Миколаєві, Львові. Віднині і Рівненщина долучилася до цього пілотного проекту.

IMG 20181126 121457

Після презентації ініціативи «Сімейні радники» у Києві Ліана Диновська, Любов Романюк та Олена Бобровська за допомогою мережі «Facebook» звернулись до мене і висловили бажання долучитися до проекту, – повідомила заступник Міністра юстиції. Сьогодні Рівне – у першій п’ятірці міст-учасників ініціативи «Сімейні радники», а рівненські радниці, які добре відомі в місті та області, займають активну громадянську позицію, є ініціаторами та організаторами великої кількості подій, мають досвід роботи з людьми, тому, переконана, що їхня робота у Рівному буде ефективною.

Сімейні радники консультуватимуть у місцевих центрах з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Невиплата аліментів, домашнє насильство, позбавлення батьківських прав – ці питання найчастіше порушують люди, які мають сімейні проблеми. Минулого року більшість звернень, які надходили до нас, стосувалися спадкового права та цивільних питань. Цього року структура змінилась. Близько 18 % питань стосуються саме сімейного права. Але ми розуміємо, що людей, які потребують кваліфікованої правової допомоги, набагато більше. Тому впевнений, що завдяки діяльності сімейних радників значно збільшиться кількість осіб, які за допомогою юристів та адвокатів БПД зможуть захистити свої права, – зазначив директор Регіонального центру з надання вторинної правової допомоги у Рівненській області Василь Овдіюк.

IMG 20181126 121634

«Сімейні радники» – ефективний і актуальний формат співпраці органів юстиції, безоплатної правової допомоги та представників громадськості, – зауважила начальник Головного територіального управління юстиції у Рівненській області Оксана Сальчук, підтвердивши, що функціювання такої структури дозволить збільшити обізнаність громадян щодо законодавства з протидії домашньому насильству, булінгу в навчальних закладах тощо.

IMG 20181126 121646

У свою чергу сімейні радники висловили думку про важливість даного проекту, акцентували увагу на тому, що сімейні радники стануть саме тим «містком», що з’єднає людей, які потребують, як юридичної, так і психологічної допомоги, адже не секрет, що ільшість жертв насилля замовчують свої проблеми, тому головна роль сімейних радників – формування довіри до людей, вміння допомогти їм, аби вони не залишалися наодинці у нелегких життєвих ситуаціях.

До речі, для сімейних радників вже проходять спеціальні навчання – тренінги, де вони набувають комунікаційних навичок необхідних для подальшої роботи, вивчають аспекти поведінки постраждалих, принципи роботи з такими людьми.

IMG 20181126 120818

Після презентації проекту відбулася зустріч сімейних радників, фахівців Регіонального та місцевих центрів з надання БВПД із представниками органів державної влади, правоохоронних органів та громадських організацій щодо подальшої співпраці в питаннях проведення спільних правопросвітницьких, комунікаційних заходів у сфері захисту прав сімей, дітей та осіб, що потерпають від домашнього насильства.