назад

Сім’я і школа – партнери у вихованні та навчанні дітей

112233В усі часи батьки несли відповідальність за дітей. Причому дорослі у відповіді не тільки за те, щоб дитині було, де жити і що їсти, але також за фізичне, духовне, моральне і соціальне виховання свого чада. Звичайно, в питаннях виховання не останню роль відіграє й школа, тому належним чином слід ставитися до шкільного виховання і взаємодії дитини з вчителями і однокласниками.

       Сучасні батьки часто неправильно бачать «благо» для своїх дітей: працюють вдень і вночі, щоб забезпечити матеріально всім найнеобхіднішим, найкращим і модним. Але, на жаль, в такому ритмі життя не вкладають найголовніше і найдорожче – моральні цінності, повністю покладаючись у вихованні на школу.

       Але багато чому наші діти навчаються й у Всесвітній мережі. Інтернет – дуже потужний ресурс, який значно полегшує життя людини та відкриває майже необмежені можливості для самореалізації та саморозвитку юної особистості, спілкування, навчання, дозвілля. Але разом з тим, в Інтернеті приховано досить багато небезпек.

       Компанія ESET smart security провела опитування серед батьків і з’ясувала, що 53% школярів проводять в інтернеті цілодобово, виходячи в мережу в навчальний час через смартфони або планшети, а вдома – через комп’ютери і ноутбуки.

      446677 Аби обговорити, які небезпеки чатують у Всесвітній мережі на підростаюче покоління та як його захистити 6 квітня у комунальному закладі “Запорізька спеціальна загальноосвітня школа-інтернат “Джерело” Запорізької обласної ради пройшов «круглий» стіл «Безпека дітей в Інтернеті». Участь у заході окрім вчителів, вихователів, соціальних педагогів та психологів навчального закладу взяли директор Першого запорізького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Ольга Бородіна, начальник відділу комунікації та організації доступу до публічної інформації Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Донецькій та Запорізькій областях Олена Качура, старший інспектор відділу ювенальної превенції управління превентивної діяльності Головного управління Національної поліції України у Запорізькій області, підполковник поліції Олена Юхимчук та психолог ГО «Об’єднання психологів та психоаналітиків «Взаємодія» Марія Гречаник.

       Бесіда виявилася неймовірно інформативною та емоційною. Питання, що підіймалися під час розмови, стосувалися прав та обов’язків неповнолітніх, моментів на які треба звернути увагу аби розпізнати підліткову депресію, аспектів профілактики суїцидальної поведінки підлітків, взаємовідносин школярів з рідними, вчителями та однокласниками тощо. Кожного з присутніх зачепили ці теми, адже усі ми є не лише правниками, вчителями чи психологами, а у першу чергу батьками: люблячими матусями та дбайливими татусями.

По завершені «круглого» столу фахівцями було розроблено Пам’ятка правил безпечного користування Інтернетом для батьків, яка у подальшому буде поширена серед вчителів та батьків школярів.

Дотримання правил безпечного користування Інтернетом для батьків:

1. Розмістить комп’ютер у кімнаті, яку використовують усі члени родини.

Обговорювати можливі труднощі чи небезпеки, що виникають під час користування Інтернетом, легше, коли комп’ютер знаходиться у спільній кімнаті. Крім того, ви можете використовувати Інтернет разом із дитиною. Таким чином, розмови про Інтернет та контроль за його використанням стануть повсякденною частиною вашого родинного життя.

2. Використовуйте будильник для обмеження часу, який дитина проводить в Інтернеті. Заздалегідь погодьте тривалість перебування в Інтернеті.

Обговоріть час перебування дитини в Інтернеті та домовтеся про використання будильника. Таким чином ви уникнете можливих конфліктних ситуацій.

3. Використовуйте технічні засоби захисту: функції батьківського контролю в операційній системі, антивірус та спам-фільтр.

Щоб користуватися комп’ютером, необов’язково знати всі його функціональні можливості. Запросіть спеціаліста, який налаштує операційну систему вашого комп’ютера та покаже, як працювати із батьківським контролем. Краще один раз побачити, аніж багато разів почути. Не використовуйте у себе вдома технічно незахищений комп’ютер.

4. Створіть сімейні правила он-лайн-безпеки для дітей.

Ви можете розказати, наприклад, про достовірність інформації, розміщеної у мережі. Так ви невимушено створите свої сімейні правила Інтернет-безпеки. Традиції, норми та правила, які закріпилися у родині, довговічні.

5. Проводьте більше часу з дитиною, заохочуйте її до обговорення тем, пов’язаних з Інтернетом.

Хороший рецепт побудови довірливих відносин — щоденне спілкування та спільне проведення вільного часу. У невимушеній атмосфері набагато легше обговорювати «складні» питання.

6. Навчайте дітей критично ставитися до інформації в Інтернеті і не повідомляти конфіденційні дані в он-лайні.

Розкажіть дитині, що практично кожен може створити свій сайт, і при цьому ніхто не може проконтролювати достовірність інформації, розміщеної на такому сайті. Навчіть дитину використовувати інформацію з різних, але перевірених джерел.

       Але головне інше. Життя і наука довели, що всі біди у дітей, а потім і у дорослих, пояснюються відсутністю любові і невмінням хвалити своїх дітей та підтримувати їх.

       Так, що шановні дорослі, вибір за нами! Адже саме на двох соціальних інститутах, сім’ї та школі, лежить відповідальність за виховання дітей. Разом можна зробити багато чого. Головне, щоб, і вчитель, і батьки розуміли, що все це заради третьої складової, заради того, щоб дитина виросла доброю, розумною, активною, сильною, відповідальною, творчою ЛЮДИНОЮ.

Для успішної взаємодії сім’ї і школи потрібно пам’ятати і дотримуватись наступних правил:

Любіть! Поважайте! Допомагайте! Пояснюйте!

Вивчайте! Довіряйте! Запитуйте! Дякуйте!

Нагадуємо, що за безоплатною правовою допомогою можна звернутися до:

Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Донецькій та Запорізькій областях:

у Запорізькій області:

– адреса: пр. Соборний, 77, 8-й поверх, м. Запоріжжя

– телефон: (061) 224-44-50

у Донецькій області:

– адреса: вул. Зелiнського, 27а, м. Маріуполь

– телефон: (099) 768-25-67, (068) 781-16-89

Першого запорізького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги:

-адреса: пр. Соборний, 77, 2-й поверх, м. Запоріжжя

-телефон: (061) 764-60-77

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103