назад

Скажемо булінгу “Ні!!!”: правники Сарненського МЦ інформували дітей, як протидіяти булінгу

P1010061

Днями фахівці Сарненського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги та бюро провели низку правопросвітницьких заходів для інформування дітей про те, як захистити свої права та розпізнати таке негативне явище як булінг, способи попередження і відповідальність за його вчинення.

Так, головний спеціаліст відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання БППД Аліна Харченко провела лекції-тренінги для ліцеїстів 10 класу Сарненського районного ліцею “Лідер”, а також учнів 9 класів ЗОШ № 4. Спершу, із цікавої презентації діти дізналися про те, що таке булінг, його види, шляхи попередження, риси жертви, булера та свідків. Далі діти перевтілювалися в акторів форум-театру та шукали виходи різних складних життєвих ситуацій, пов’язаних з булінгом. Під час заходів юрист центру спільно із дітьми розробили власні стенди “Долоня довіри”, де вказали своїх захисників – тих, до кого можна звернутися у разі, якщо дитина стала жертвою булінгу.

P1010051

Фахівцями Володимирецького бюро правової допомоги для учнів 10 класу Володимирецької ЗОШ I-III ступенів, що завітали в гості до юристів, проведена інформаційно-роз’яснювальна лекція на тему: “Захист прав громадянина у Європейському суді з прав людини”. Під час зустрічі були обговорені питання підстав звернення до Європейського суду з прав людини, порядок листування з судом, у яких саме випадках можна звертатись до суду тощо.

P1010052

Головним спеціалістом того ж бюро Ларисою Оштук у Вищому професійному училищі № 29 смт. Володимирець, було урочисто відкрито І етап Всеукраїнської учнівської олімпіади з правознавства, яка проходила під гаслом – «Права людини понад усе!». У своєму зверненні до учасників олімпіади юрист бюро зазначила, що незалежно від результатів випробувань всі учасники не тільки отримають можливість виявити ґрунтовні знання про свої права та обов’язки, а й отримають нові корисні знання і навички. Окрім того, під час візиту в село Хиночі учнів Хиноцького НВК “ЗОШ 1-3 ступенів -ДНЗ” проінформовано про поняття булінгу у школі, його види, форми його прояву.

P1010036

В свою чергу, заступник начальника Дубровицького бюро правової допомоги спільно із інспектором ювенальної превенції Дубровицького ВП Сарненського ВП ГУНП в Рівненській області старшим лейтенантом поліції провели лекції для учнів 7-9 класів Дубровицької ЗОШ І-ІІІ ступенів на тему: “Запобігання булінгу і жорстокому поводженню в сім’ї, недопущення порушень поведінки в громадських місцях та різних видів насильства”, де учні отримали цікаву та корисну інформацію.

P1010063

Під час усіх правопросвітницьких заходів для дітей доносилася інформація про інформаційну кампанію СтопБулінг! та поширювалися відповідні інформаційні матеріали правопросвітницького проекту #ЯМП.