назад

Скажімо “Ні” домашньому насильству!

Саме під таким гаслом 17 травня 2017 року пройшов семінар на базі Золотоніського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді (далі – РЦСССДМ) ініціатором якого став Золотоніський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (далі — місцевий центр). Захід відбувся за участі представників РЦСССДМ – Ірини Дмитренко, Юлії Завадської, Анни Гайдукевич, служби у справах дітей Золотоніської районної державної адміністрації — Ірини Кикоть та сектору у справах молоді та спорту Золотоніської районної державної адміністрації — Вікторії Краснобай.

Під час свого виступу фахівець місцевого центру Тетяна Жалобна зазначила що, домашнє насильство є поширеною проблемою в українському суспільстві: доволі низькі соціальні стандарти, економічні негаразди, високий рівень безробіття, алкоголізація суспільства, правовий нігілізм, все це чинники які формують відповідний психологічний стан людини в умовах якого сімейне насильство стає буденністю багатьох родин. Останнім часом до вже згаданих психотравмуючих чинників додався ще один — збройний конфлікт на сході України: внутрішньо переміщені особи, демобілізовані військовослужбовці, які приймали участь у проведенні антитерористичної операції, постійний стрес зробив їх агресивними до свого найближчого оточення, тому сьогодні проблема домашнього насильства в Україні сягнула небачених досі масштабів.
Були наведені статистичні дані щодо фактів домашнього насильства в Україні, які свідчать, що кількість випадків домашнього насильства сьогодні не зменшується. За словами експертів,такі цифри — лише верхівка айсбергу. Чимало людей живуть під тиском і навіть не здогадуються про це, або ж не знають, як діяти і куди звертатися по допомогу.
Тетяна Жалобна проаналізувала діючі вітчизняні нормативно-правові акти, які захищають права потерпілих від насильства в сім’ї. Особливу увагу звернуто на ряд міжнародних документів, які наша держава ратифікувала з даної проблематики: Міжнародний пакт про громадянські та політичні права; Міжнародна конвенція про економічні, соціальні та культурні права; Конвенція ООН про викорінення всіх форм дискримінації щодо жінок та Факультативний Протокол до неї; Конвенція ООН проти тортур та інших форм жорстокого, нелюдського чи принижуючого поводження або покарання; Конвенція ООН про права дитини. Одним з головних документі є Конвенція Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами (далі – Стамбульська конвенція), яка була відкрита для підписання 11 травня 2011 року, проте ще й досі не ратифікована.
Директор РЦСССДМ Ірина Дмитренко та завідувач сектору у справах молоді та спорту Вікторія Краснобай проінформували про систуацію щодо домашнього насильства в районі та про проведені заходи, спрямовані на запобігання насильству в сім’ї. А саме, інспектування сімей, де виявлялися випадки насильства, обстеження житлово-побутових умов неблагополучних сімей та роботу з батьками.
Щороку за ініціативою цих служб в Золотоніському районі проводяться акції “16 днів проти насильства” з метою привернення уваги громадськості до актуальної для українського суспільства проблеми подолання насильства в сім’ї, щодо жінок, жорстокого поводження з дітьми, протидії торгівлі людьми, забезпечення рівних прав жінок і чоловіків та активізація партнерського руху органів державної влади, державних закладів, громадських організацій до проблем насильства в сім’ї та захисту прав жінок. Також, систематично питання профілактичної роботи щодо жорстокого поводження з дітьми та попередження насильства в сім’ї розглядається на постійно діючій комісії з питань захисту прав дитини під керівництвом голови райдержадміністрації.
По завершенню семінару сторони домовилися про проведення спільних заходів, спрямованих на попередження насильства, профілактики жорстокої, протиправної поведінки, надання психологічної та безоплатної правової допомоги особам, які стали або можуть стати жертвам насильствами в сім”ї, а також функціонування на базі РЦСССДМ дистанційного пункту консультування громадян, за визначеним графіком.