назад

Скажи булінгу «НІ!»: фахівці Регіонального центру провели виховний захід для ліцеїстів

DSC0170624 січня 2019 року головний спеціаліст відділу комунікацій та забезпечення доступу до публічної інформації Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Волинській області Ірина Кушпетюк спільно з партнерами – поліцейськими Управління патрульної поліції у Волинській області провели виховний захід на тему протидії булінгу на базі КЗ «Луцький ліцей ЛМР Волинської області». 

Під час заходу дітей ознайомили із поняттям булінгу, типовими ознаками цькування та відповідальністю за вчинення цього неправомірного явища.

«Булінг (цькування) – діяння (дії або бездіяльність) учасників освітнього процесу, які полягають у психологічному, фізичному, економічному, сексуальному насильстві, у тому числі із застосуванням засобів електронних комунікацій, що вчиняються стосовно малолітньої дитини чи неповнолітньої особи та такою особою щодо інших учасників освітнього процесу, внаслідок чого могла бути чи була заподіяна шкода психічному або фізичному здоров’ю потерпілого», – наголосила поліцейська роти № 2 Управління патрульної поліції у Волинській області Марія Устіна.

DSC01747

Учні дізналися, що булінг характеризується систематичністю (повторюваністю) діяння, наявністю сторін – кривдник (булер), потерпілий (жертва булінгу), спостерігачі (за наявності), діями або бездіяльністю кривдника, наслідком яких є заподіяння психічної або фізичної шкоди, приниження, страх, тривога тощо.

Головний спеціаліст відділу комунікацій та забезпечення доступу до публічної інформації Регіонального центру з надання БВПД у Волинській області Ірина Кушпетюк поінформувала учасників заходу про те, хто нестиме відповідальність за вчинення цього неправомірного явища. А це саме – діти, які досягли 16 років, батьки або особи, які їх замінюють у випадку, коли дитина, яка вчинила булінг, не досягла 16 років, керівник закладу освіти у разі неповідомлення уповноваженим підрозділам органів Національної поліції України про випадки цькування учасника освітнього процесу. 

Також акцентувала увагу присутніх на системі безоплатної правової допомоги, яка діє в Україні, в тому числі й на Волині, як про ще одну можливість захистити свої права й розповсюдила серед них тематичні інформаційні матеріали «Зупинимо булінг разом!», «Твої права – твій надійний захист!» та паспорти прав дитини з необхідними контактними даними.

DSC01756

DSC01760

Довідково:

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Волинській області знаходиться за адресою: м. Луцьк, вул. Дубнівська, 36, тел. (0332) 78-79-96, е-mail:office.volyn@legalaid.lt.ua

Луцький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Луцьк, вул. Прогресу, 7; тел. (0332) 770717, e-mail: lutsk1.volyn@legalaid.lt.ua

Єдиний телефонний номер цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по всій території України).