назад

Скориставшись правом на самостійне звернення до суду із позовом про позбавлення батьківських прав, дитина змогла захистити свої права

testphoto

Батьки — це опора і підтримка для кожної дитини. Але що робити тоді, коли вони нехтують виконанням свого батьківського обов’язку та перестають брати участь у вихованні та розвитку своєї дитини? Ця історія про те, якими плачевними можуть бути наслідки недобросовісного виконання батьками свого священного обов’язку.

До Березнівського бюро правової допомоги звернулась пані Софія (ім’я змінено). Дівчині потрібна була правова допомога для позбавлення своїх батьків батьківських прав та стягнення з них аліментів на її утримання. Дитина розповіла, що її батьки разом не проживають, обоє ведуть аморальний спосіб життя, зловживають алкоголем, тривалий час ухиляються від виконання своїх батьківських обов’язків, не приймають участі у її вихованні.

Заступник начальника Березнівського бюро правової допомоги Юлія Пахальчук звернулась до Березнівського районного суду з позовом про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів на утримання дитини у розмірі 50 відсотків прожиткового мінімуму щомісячно. В обґрунтування заявлених вимог було зазначено, що батьки не турбуються про дитину, не цікавляться її життям та потребами в житті, не утримують та нічого їй не купують – ні одягу, ні продуктів харчування; не турбуються про її здоров’я, життя та навчання. Крім того, дитина проживає окремо від батьків в час навчання, а вихідні та канікулярні дні змушена проводити у друзів, та знайомих.

Відповідно до вимог частини першої статті 164 СК України мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він: 1) не забрали дитину з пологового будинку або з іншого закладу охорони здоров’я без поважної причини і протягом шести місяців не виявляли щодо неї батьківського піклування; 2) ухиляються від виконання своїх обов’язків по вихованню дитини; 3) жорстоко поводяться з дитиною; 4) є хронічними алкоголіками або наркоманами; 5) вдаються до будь-яких видів експлуатації дитини, примушують її до жебракування та бродяжництва; 6) засуджені за вчинення умисного злочину щодо дитини.

27 червня 2018 року, завдяки докладеним зусиллям працівника Березнівського бюро правової допомоги, рішенням Березнівського районного суду позов про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів на утримання дитини було задоволено. На даний час рішення набуло законної сили та не оскаржувалось.