назад

1510165484 zviВ грудні 2017 року Першим запорізьким місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги було видано доручення МЦ1-1045 від 20.12.2017р. адвокату Ірині Лічман для складання процесуальних документів та представництва інтересів жительки Запоріжжя у суді щодо стягнення невиплаченої заробітної плати.

       Під час надання правової допомоги адвокатом встановлено, жінка, інвалід ІІІ групи, працювала у Командитному товаристві «Запорізький завод високовольтної апаратури – Вакатов» і компанія», і 09.11.2017р. року вона була звільнена з підприємства на підставі ст. 38 КЗпП України за власним бажанням у зв’язку з порушенням власником законодавства про працю, про що підприємством було видано наказ №107 від 08.11.2017р. року та зроблено відповідний запис у трудовій книжці.

       Згідно ст. 116 КЗпП України при звільненні працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, провадиться в день звільнення. Якщо працівник в день звільнення не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред’явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок. Про нараховані суми, належні працівникові при звільненні, власник або уповноважений ним орган повинен письмово повідомити працівника перед виплатою зазначених сум.

       Згідно ст. 117 КЗпП України в разі невиплати з вини власника або уповноваженого ним органу належних звільненому працівникові сум у строки, зазначені в статті 116 цього Кодексу, при відсутності спору про їх розмір підприємство, установа, організація повинні виплатити працівникові його середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку.1d11e5ebeed3c42540f69555bbe34fb8 XL

       При звільненні з колишньою працівницею не було здійснено повний розрахунок, а саме не виплачено нараховану, але невиплачену заробітну плату за період з березня 2017 по листопад 2017 року в розмірі 9707,93 грн.

       В зв’язку з цим адвокатом на підставі відповідних підтверджувальних документів було підготовлено та направлено до Ленінського районного суду Запорізької області позовну заяву про стягнення з підприємства-боржника заборгованості з виплати заробітної плати та середнього заробітку за весь період затримки розрахунку на загальну суму 19828,25 грн. Надалі судом, завдяки професійним діям адвоката, та поданими до заяви підтверджувальних документам, заяву запоріжанки було задоволено в повному обсязі.

Апеляційна скарга не подавалася.

Для отримання юридичних консультацій з будь-яких питань, захисту порушених прав звертайтеся до фахівців Першого запорізького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги