назад

Slidsdtvo 3У зв’язку зі зверненнями до Більмацького бюро правової допомоги громадян щодо прав, обов’язків і повноважень посадових осіб у кримінальному провадженні, виникла необхідність обговорити питання доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги у сфері кримінального права та процесу, з’ясувати причини виникнення проблем і знайти оптимальні шляхи їх вирішення в межах повноважень.

       З цією метою 15 травня 2018 року начальник відділу «Більмацьке бюро правової допомоги» Бердянського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги  Анастасія Корбут завітала до заступника начальника-начальника слідчого відділу Більмацького відділення поліції Бердянського ВП ГУ НП в Запорізькій області Олександра Тлустова.

       Під час зустрічі Анастасія Корбут повідомила начальника слідчого відділу про питання щодо кримінального процесу, прав та обов’язків, з якими звертаються до бюро правової допомоги потерпілі, підозрювані, інші особи, які фактично не мають процесуального статусу. Було проаналізовано випадки, коли окремі громадяни неодноразово звертаються до бюро з одними і тими ж питаннями. Начальник бюро правової допомоги пояснила, що найчастіше питання виникають через те, що суб’єкти звернення недостатньо проінформовані про свої процесуальні права, зокрема на стадії досудового слідства.Slidsdtvo 4

       Начальник слідчого відділу Олександр Тлустов пояснив, що слідчі та їх помічники роблять все можливе, аби забезпечити дотримання прав та свобод підозрюваних, обвинувачених, потерпілих, вчасно та у порядку, встановленому чинним законодавством, повідомляють Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Донецькій та Запорізькій областях про необхідність призначення адвоката. Потерпілим також роз’яснюється їхнє право на адвоката, для реалізації такого права вони направляються працівниками поліції до Більмацького бюро правової допомоги або Бердянського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

       Обговорили і проблеми строків досудового розслідування, порядку проведення негласних слідчих (розшукових) дій, вручення повідомлення про підозру та ознайомлення з обвинувальним актом. Акцентовано увагу на важливості дотримання слідчими законодавства саме щодо цих питань, адже вони мають ключове значення.

       Учасники зустрічі дійшли висновку, що існує необхідність в більш активній правопросвітницькій роботі серед населення у сфері кримінального права та процесу, детальніших роз’ясненнях працівниками слідчого відділу прав та обов’язків підозрюваним, обвинуваченим, потерпілим, свідкам, розповсюдженні інформаційних матеріалів щодо права на безоплатну вторинну правову допомогу, складенні відповідних чітких та зрозумілих інфографік для населення.

       Було домовлено про подальші регулярні зустрічі для аналізу стану злочинності у районі, дотримання усіма учасниками кримінального процесу норм чинного законодавства та розширення доступу до безоплатної вторинної правової допомоги.

Нагадуємо, що Більмацьке бюро правової допомоги знаходиться за адресою: 71001, Запорізька обл., Більмацький р-н, смт.Більмак, вул.Запорізька, буд.28-А, телефони: (06147) 220-74, 220-54.

 

А також єдиний телефонний номер

системи безоплатної правової допомоги:

0-800-213-103 (діє цілодобово і безкоштовно)