назад

Слобожанщина: від Дикого поля до правового

Слобідська Україна, або Слобожанщина, – територія, дещо більша за Харківщину. Чотири століття тому це були незаселені простори, які називалися Диким полем. Це територія сучасних Харківської, Сумської, частин Донецької та Луганської областей. Тепер колишнє Дике поле – розвинений промисловий і аграрний край, а Харків, який і досі називають Першою столицею (колись він і був такою, з 1919 до 1934 року), – друге за величиною та потужністю місто України, місто, де проживає близько півтора мільйона людей.

Основна відмітна риса системи безоплатної правової допомоги Харківщини та Луганщини – те, що з початком воєнного конфлікту по допомогу звертається велика кількість внутрішньо переміщених осіб. Адже Харківська область межує з Луганською та Донецькою – осередками конфлікту. За соціальними групами найбільше звернень від малозабезпечених осіб, потім ідуть особи з інвалідністю, на третьому місці – діти-сироти.

Усього у Харківській та Луганській областях є нас 45 офісів системи БПД, у яких працюють більш ніж 100 штатних юристів. Минулого року зареєстровано понад 42 тис. звернень осіб по правову допомогу. Для порівняння – у 2012 році в усій системі БПД було лише 125 штатних працівників та 2 136 випадків надання безоплатної правової допомоги. З Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Луганській та Харківській областях наразі співпрацюють понад 300 адвокатів, дані про яких містяться в Реєстрі адвокатів.

«Система безоплатної правової допомоги активно розвивається. Крім надання первинної і вторинної правової допомоги з’являються нові сервіси. Так, Харківська і Луганська області взяли участь у пілотному проекті «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину», – розповів Анатолій Бородавка, директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Луганській та Харківській областях.

Харківська область

У 2015 році відкрилися місцеві центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Найбільша навантаженість відразу лягла на Харківський місцевий центр і його Ізюмське бюро (з часу відкриття бюро на початку 2016 року). Адже саме сюди найбільше зверталися і звертаються з таких питань: надання статусу біженця, встановлення фактів смерті на окупованій території, визнання протиправними дій Пенсійного фонду щодо невиплати пенсії, з питань перерахунку пенсій відповідно до довідок підприємств, що розташовані на окупованій території.

«Багато звернень щодо встановлення факту родинних відносин, аліментів, позбавлення батьківських прав, розірвання шлюбу. Адже багато сімей розпалися, частина опинилася на підконтрольній території, частина залишилася на непідконтрольній», – повідомила Оксана Сіренко, директорка Харківського місцевого центру з надання БВПД.

У Богодухівському районі значна частина населення (80 %) мешкає в сільських населених пунктах. Звідси й більша, ніж у інших районах, потреба у виїздах, і великі відстані, і потреба у транспорті. Та попри це, Богодухівський місцевий центр тримає пальму першості за всіма показниками, тут є чому повчитися і що перейняти. Тут добре налагоджена робота з органами місцевого самоврядування та державної влади, працюють Програми надання БПД.

На території Чугуївського району багато об’єктів оборонного значення – військові частини. Цим обумовлено те, що велика частка звернень до Чугуївського місцевого центру – від учасників бойових дій та військовослужбовців. Їх найчастіше цікавлять пільги, виділення земельних ділянок тощо. Також у районі багато осіб зі статусом внутрішньо переміщених, тож актуальні всі питання, що їх стосуються.

 

Луганська область

На Луганщині працюють три місцеві центри з надання БВПД: Міловський, Сєвєродонецький і Старобільський. Найбільша категорія тут, звісно, внутрішньо переміщені особи, серед них жінки за 60 років. Особливе навантаження припадає на Станично-Луганське бюро, яке розташоване в епіцентрі подій.

На території, де працює Сєвєродонецький місцевий центр, – велика ромська громада. Тож, багато роботи ведеться саме з представниками цієї групи. Приміром, активним членамв ромської громади дають практичні рекомендації, навчають інструментам надання первинної правової допомоги для розширення правових можливостей та підвищення правової свідомості членів ромської громади. Надається також допомога в оформленні соціальних виплат, свідоцтв про народження, статусу дитини, яка постраждала від збройного конфлікту, отриманні паспортів тощо.

Велика кількість звернень до Сєвєродонецького МЦ і підпорядкованих бюро – від ВПО. Основними проблемами є порушення права отримання пенсій, соціальних виплат (найчастіше – оформлення документів при народжені дитини та смерті особи на непідконтрольній території; у зв’язку з проблемами при оформленні спадщини – визначення кола осіб, які проживали разом із померлим на непідконтрольній території).

Особливістю в роботі Старобільського місцевого центру є велика територія обслуговування й мала цільність населення. Саме це разом з відсутністю регулярного транспортного сполучення спричиняє основні труднощі.

«Загальна тенденція останнього року для всіх місцевих центрів – збільшення звернень осіб, які зазнали домашнього насильства. Це свідчить про позитивні результати правопросвітницьких кампаній і заходів та підвищення свідомості громадян», – говорить Анатолій Бородавка.