назад

Слов’янське бюро правової допомоги : як домогтися перерахунку пенсії для державного службовця

pension-tax Звернення клієнтки до Управління Пенсійного Фонду стосувалось переведення її на пенсію державного службовця згідно Закону України «Про державну службу», однак їй було відмовлено. Жінка не вагаючись звернулась до бюро правової допомоги

 Клієнтка є пенсіонером за віком та перебуває на обліку в Слов’янському об’єднаному управлінні Пенсійного фонду України Донецької області, має загальний страховий стаж понад 39 років, стаж державного службовця понад 26 років.

   На початку року вона звернулась до Слов’янського об’єднаного Управління Пенсійного фонду України Донецької області із заявою про переведення її на пенсію державного службовця та додала всі необхідні документи.

   За результатами розгляду вказаної заяви УПФУ було складено відмову, в якій особі роз’яснено, що для переходу на пенсію державного службовця їй необхідно надати довідку про стаж державної служби.

Не погодившись з протиправною відмовою,  жінка звернулась до відділу «Слов’янське бюро правової допомоги» Краматорського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги з питанням визнання протиправним дії УПФУ та скасування зазначеного рішення.

Наказом Краматорського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги від 14 березня 2018 року № 252-б для надання правової допомоги було уповноважено заступника начальника відділу «Слов’янське бюро правової допомоги» Олену Солошенко.

Так, фахівчинею  вивчено надані особою документи, проаналізовано чинне законодавство та, в рамках забезпечення доступу особи до правосуддя, підготовлено адміністративний позов щодо оскарження дій УПФУ.

Обгрунтовуючи позов, Олена Солошенко посилалась на положення ЗУ «Про державну службу», ЗУ «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» та Порядок подання та оформлення документів для призначення (перерахунок)  пенсій відповідно до зазначеного Закону. Також, вона зазначила, що законні підстави вимагати від особи довідки про складові заробітної плати для призначення пенсії державного службовця відсутні.

Завдяки професіональній та соціальній компетентності працівників відділу «Слов’янське бюро правової допомоги» вимоги клієнтки були задоволені.

Рішенням Донецького окружного адміністративного суду від дії Слов’янського об’єднаного управління Пенсійного фонду України Донецької області визнані такими, що повністю суперечать нормам чинного законодавства України, в тому числі приписам ст.19 Конституції України, згідно якої органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень.

 

За безоплатною правовою допомогою, юридичними консультаціями та роз’ясненнями законодавства звертайтесь до установ системи безоплатної правової допомоги:  

Краматорський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги 

Донецька область, м. Краматорськ, вул. Академічна, буд.20 тел: (099) 266-91-62 

Торецьке бюро правової допомоги – м. Торецьк, вул. ГероївПраці, 3, тел.: (099) 478-67-48, 

Костянтинівське бюро правової допомоги – м. Костянтинівка, вул. Театральна, 5, тел.: (099) 621-91-72 

Дружківське бюро правової допомоги – м. Дружківка, вул. Короленка, 1, тел.: (095) 548-09-34, 

Добропільське бюро правової допомоги – м. Добропілля, вул. Незалежності, 35, тел.: (095) 209-70-74, 

Слов’янське бюро правової допомоги – м. Слов’янськ, вул. Університетська, 47, тел.: (066) 368-00-63 

Бахмутське бюро правової допомоги – м. Бахмут, вул. Василя Першина, буд. 11, тел.: (050) 654-76-61, 

Авдіївське бюро правової допомоги – м. Авдіївка, вул. Молодіжна, буд.1, тел.: (050) 545-56-78, 

Лиманське бюро правової допомоги – м. Лиман, вул. Пушкіна, буд. 12 б, тел.: (095) 688-54-64, 

Олександрівське бюро правової допомоги – смт. Олександрівка, вул. Самарська, 5, тел. 

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103