назад
29.01.17

Слухачам радіопрограми «В межах закону» розповіли про новації у роботі системи безоплатної правової допомоги області

Ej4KNKtBdN0

В ефірі радіопередачі «В межах закону» обласної державної телерадіокомпанії «Лтава», яка створена в рамках реалізації Програми правової освіти населення області та спрямована на набуття громадянами необхідного рівня правових знань, знання своїх прав та свобод і механізмів їх захисту взяли участь фахівці системи безоплатної правової допомоги області.

Так, 24 січня 2017 року заступник начальника відділу організаційної роботи,  юридичного забезпечення діяльності та інформації Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області Юлія Козаченко, директор Першого та Другого полтавських місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги Ігор Рибас та Людмила Бубир розповіли слухачам про виклики та здобутки системи БВПД..

          Під час радіоефіру Юлія Козаченко, заступник начальника відділу організаційної роботи, юридичного забезпечення діяльності та інформації Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області, розповіла слухачам про особливості системи безоплатної правової допомоги на Полтавщині, пояснила, яким чином громадяни можуть реалізувати своє право на безоплатну правову допомогу, акцентувала увагу на основних функціях Регіонального та місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги та бюро правової допомоги. У ході виступу фахівець РЦ ознайомила слухачів із позитивними напрацюваннями у напрямку надання правової допомоги громадянам, зокрема зазначила про показники діяльності РЦ, МЦ та бюро у напрямку надання правової допомоги. Значна кількість звернень громадян до фахівців Регіонального, місцевих центрів з надання БВПД та бюро правової допомоги  свідчить про дієвість системи довіру громадян.

«Першоосновою нашої діяльності є повага до гідності людини та прагнення створити належні умови, за яких люди мають рівний доступ до права і правосуддя – незалежно від рівня їх матеріальних статків чи ступеня соціальної вразливості. Ми працюємо у команді на основі взаємної поваги та взаємної відповідальності. Ми діємо доброчесно, зорієнтовані на клієнта і сповідуємо рівне ставлення до всіх» – зазначила Юлія Козаченко.

         Очільники місцевих центрів з надання БВПД звернули увагу слухачів на новели у законодавстві, що стосуються розширення кола осіб, які мають право на отримання  БВПД.

«Суттєво підвищується поріг малозабезпеченості для отримання доступу до безоплатної вторинної правової допомоги з одного до двох розмірів прожиткового мінімуму. Відповідно до внесених змін до законодавства, внутрішньо переміщені особи мають право на захист; здійснення представництва інтересів осіб в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами та складення документів процесуального характеру. Крім того, громадяни України, які звернулися із заявою про взяття їх на облік як внутрішньо переміщених осіб мають право  на  здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами та  складення документів процесуального характеру, з питань, пов’язаних з отриманням довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, до моменту отримання довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи Ветеранам війни зараз допомога правова допомога  надаватиметься з будь-яких питань, а не лише з питань соціального захисту» – поінформував директор Першого полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Ігор Рибас.

 Окремо керівники полтавських місцевих центрів зупинилися на досвіді проведення правопросвітницьких заходів місцевими центрами та бюро, які спрямовані на підвищення рівня правових знань мешканців регіону, передбачають широкий спектр форм та різну цільову аудиторію. 

«Правопросвітницькі заходи проводилися у різноманітних формах, як то: засідання круглих столів, семінарів, уроків права, години спілкування, лекторіїв, ігрових занять, виховних годин, бесід, лекцій. Правоосвітня робота проводилася для різних вікових груп починаючи із найменших громадян нашої держави – дошкільнят. Фахівці МЦ та бюро проводили заходи у вигляді ігор, бесід, ознайомлюючи малечу із правами на прикладі героїв казок. Для учнівської та студентської молоді проведено лекції, правові вікторини, брейн-ринги, семінари, дискусії, уроки права, правові бесіди. У рамках співпраці із центрами зайнятості проведено низку заходів  для безробітніх. Правоосвітні заходи також проводилися для педагогів, пенсіонерів, людей з обмеженими фізичними можливостями та інших категорій населення» – повідомила директор Другого полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Людмила Бубир.  

 Нагадуємо, що Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області працює за адресою: м. Полтава, вул. Європейська (Фрунзе), 37/40.

Громадяни також можуть звернутися за отриманням консультації та роз’яснень з правових питань безпосередньо до місцевих центрів.

 Перший полтавський місцевий центр  з надання безоплатної  вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Полтава, вул.. Міщенка 2.

Другий  полтавський місцевий центр  з надання безоплатної  вторинної правової допомоги працює за адресою: м. Полтава, вул. Європейська (Фрунзе), 37/40.

Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103.