назад

Слухачам «Університету третього віку» розповіли про те, як розпізнати та захистити себе від насильства

2 24 травня 2018 року представник Третього одеського місцевого центру з надання БВПД Валерія Цап провела правопросвітницький захід в КУ «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Суворовського району м. Одеси» для осіб похилого віку на тему: «Насильство щодо жінок, дітей та осіб похилого віку- особлива проблема! Як розпізнати та захистити себе».

 


Семінар був спрямований на підвищення рівня правової обізнаності громадян похилого віку щодо видів насильства, формування навичок ідентифікації насильства в сім’ї.

Валерія Цап зазначила, що особи похилого віку частіше за все потерпають від фізичного та економічного насильства.

2

Фізичне насильство в сім’ї – це умисне нанесення одним членом сім’ї іншому члену сім’ї побоїв, тілесних ушкоджень, що може призвести або призвело до смерті постраждалого, порушення фізичного чи психічного здоров’я, нанесення шкоди його честі і гідності.

Економічне насильство частіше за все проявляється в умисному позбавленні одним членом сім’ї іншого члена сім’ї житла, їжі, одягу та іншого майна чи коштів, на які постраждалий має передбачене законом право, що може призвести до його смерті, викликати порушення фізичного чи психічного здоров’я

Під час семінару також обговорювалися особливості законодавства України у сфері протидії насильства в сім’ї; зокрема, слухачам було роз’яснено, хто може виступати кривдником, де відбувається насильство, причини, через які жертви мовчать про насильство, відповідальність, яка чекає кривдника, як діяти особі, якій довелося зіткнутися із насильством.

Довідково.

07 січня 2018 року набрав чинності Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», яким внесено зміни до Закону України «Про безоплатну правову допомогу».

Із внесеними законодавчими змінами право на всі види безоплатної вторинної правової допомоги отримали особи, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі.

За правовою допомогою та роз’ясненнями можна звернутися до Третього одеського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Одеса, вул. Отамана Головатого, 1. Тел.. +38 (048) 793-14-20.

Дізнатися адресу найближчого до Вас центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги або бюро правової допомоги можна за телефоном: 0 800 213 103 (єдиний контакт-центр системи безоплатної правової допомоги в Україні; цілодобово та безкоштовно в межах України).