назад
11.03.16

Соціалізація і право: співробітники Першого місцевого центру відвідали центр «Додому» для підлітків

P3041251

Центр соціалізації «Додому» допомагає підліткам, які опинилися на вулиці, навчитися жити у соціумі та підготуватися до самостійного життя. Співробітники Першого київського місцевого центру відвідали вихованців центру.

Зустріч поділили на дві частини. Упершій для підлітків провели лекцію з показом слайдів на тему шкоди від вживання наркотиків, а також розказали про кримінальну відповідальність, що наступає за вживання, виготовлення та збут наркотичних засобів. У другій говорили про вторинну правову допомогу, права, гарантовані Конституцією України та Законом України “Про безоплатну правову допомогу”, а також ділилися практичним досвідом захисту у кримінальних та цивільних процесах.

Особливо підлітків зацікавили саме приклади з практики. Вони питали про те, як поводитися при затриманні та обшуку, які права мають неповнолітні щодо володіння майна. А ще – питали про те, як отримати відомості про своїх батьків, адже у Центрі соціалізації перебувають діти-сироти, позбавлені батьківського спілкування, зі складними життєвими ситуаціями, ті, що вчинили правопорушення, або стали жертвами насилля у сім’ї.

Такі діти мають право на безоплатну правову допомогу на всі види правових послуг. Але поки що звертатися по надання такої допомоги має законний представник неповнолітнього. Закон №3044 («про внесення змін до деяких законів України щодо спрощення доступу до безоплатної правової допомоги та підвищення якості її надання»), який включили до порядку денного 3 лютого 2016 року, дозволить їм звертатися по допомогу самостійно.