назад

Соціальна допомога одиноким матерям: консультація фахівця

lgoty posobiya i vyplaty materjam odinochkam   У середу, 26 квітня, під час визного прийому громадян у селі Дротинці на Виноградівщині начальник Виноградівського бюро правової допомоги Аліса Богдан надала мешканцям села правову інформацію та консультації щодо земельних питань (усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою), спадщини (строки прийняття спадщини та черги спадкування за законом), соціального забезпечення (призначення державної соціальної допомоги одиноким матерям) та сімейного права (утримання та сплата аліментів, розірвання шлюбу) та ін.

    Зокрема, щодо призначення державної соціальної допомоги одиноким матерям було надано наступну консультацію. Відповідно до статті 18-1 Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» право на допомогу мають:
    — одинокі матері (які не перебувають у шлюбі), одинокі усиновлювачі, якщо у свідоцтві про народження дитини або документі про народження дитини, виданому компетентними органами іноземної держави, за умови його легалізації в установленому законодавством порядку (рішенні про усиновлення дитини), відсутній запис про батька (матір) або запис про батька (матір) проведено в установленому порядку органом державної реєстрації актів цивільного стану за вказівкою матері (батька, усиновлювача) дитини;
    — мати (батько) дітей у разі смерті одного з батьків, які не одержують на них пенсію в разі втрати годувальника або соціальну пенсію.
    Водночас, якщо одинока мати, одинокий усиновлювач, мати (батько) у разі смерті одного з батьків зареєстрували шлюб, за ними зберігається право на отримання допомоги на дітей, які народилися чи були усиновлені до шлюбу, якщо такі діти не були усиновлені чоловіком (дружиною).
    Куди звертатися за допомогою
    За призначенням допомоги необхідно звертатись до органів соціального захисту населення за місцем реєстрації отримувача допомоги. Допомога може бути призначена за місцем фактичного проживання за умови подання довідки про неодержання зазначеної допомоги в органі соціального захисту населення за місцем реєстрації.
    Важливо врахувати, що допомога на дітей одиноким матерям призначається незалежно від одержання на дітей інших видів допомоги.
    Перелік документів, необхідних для отримання допомоги (згідно п.35 Постанови Кабінету міністрів України від 27 грудня 2001 р. N 1751 «Про затвердження Порядку призначення і виплати державної допомоги сім’ям з дітьми»)
    Для призначення вперше допомоги на дітей одиноким матерям до органу праці та соціального захисту населення подаються такі документи:
    1) заява про призначення допомоги, що складається за формою, затвердженою Мінпраці;
   2) витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження дитини, виданий відділом державної реєстрації актів цивільного стану, або довідка про народження, видана виконавчим органом сільської, селищної, міської (крім міст обласного значення) рад, із зазначенням підстави внесення відомостей про батька дитини до актового запису про народження дитини відповідно до абзацу першого частини першої статті 135 Сімейного кодексу України, або документ про народження, виданий компетентним органом іноземної держави, в якому відсутні відомості про батька, за умови його легалізації в установленому законодавством порядку;
    3) копія свідоцтва про народження дитини;
    4) довідка про реєстрацію місця проживання матері та дитини. У разі неможливості одержати таку довідку допомога призначається на підставі висновку про початкову оцінку потреб дитини та сім’ї, наданого центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, із зазначенням факту проживання дитини з матір’ю. Якщо дитина навчається за межами населеного пункту, в якому проживає мати, і не перебуває на повному державному утриманні, подається довідка про реєстрацію місця проживання матері та довідка про реєстрацію місця проживання або місця перебування (навчання) дитини;
    5) декларація про доходи та майновий стан осіб, що звернулися за призначенням усіх видів соціальної допомоги (заповнюється на підставі довідок про доходи кожного члена сім’ї);
     6) довідки про доходи на кожного члена сім’ї
    Мати (батько) дітей у разі смерті одного з батьків, які не одержують на них пенсію в разі втрати годувальника або соціальну пенсію, подають копію свідоцтва про смерть одного з подружжя та довідку про те, що вони не одержують на дітей зазначені пенсії.
    Допомога виплачується протягом шести календарних місяців.
 Нагадуємо, що Виноградівське бюро правової допомоги знаходиться за адресою м.Виноградів, пл..Миру,3 каб.115 тел. 2-64-56.