назад
08.08.19

Соціальна програма «Муніципальна няня»

В Україні почала впроваджуватися соціальна програма «Муніципальна няня». За її допомогою з 1 січня 2019 року Уряд може відшкодовувати батькам частину зарплати особі, яка доглядає їх дітей віком до трьох років. З метою реалізації програми, 7 серпня 2019 року, працівники Смілянського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Савчук Є.В., Сюкало Ю.П., Мамонова Н.К, Дякун Ю.В., провели засідання круглого столу з працівниками Смілянського районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Черкаській області.
Під час проведення заходу, присутні детально обговорили основні умови соціальної програми «Муніципальна няня», що здійснюється в межах правопросвітницької кампанії «Відповідальне батьківство», а саме:

  • розмір та порядок нарахування аліментів;
  • нові правила виїзду з дитиною за кордон;
  • отримання податкової знижки на навчання, інші стимули та гарантії;
  • отримання послуги «Муніципальна няня».

Учасники круглого столу звернули увагу на те, що право на «муніципальну няню» мають батьки або опікуни дітей віком до трьох років, які уклали письмовий договір з нею. Угодою визначаються назва послуги, її обсяг, умови та строк надання, вартість, періодичність оплати, відповідальність сторін тощо.
Щоб скористатися послугою батькам необхідно звернутися до місцевого відділу з питань соціального захисту населення за місцем проживання та надати такі документи: свій паспорт, ідентифікаційний код, свідоцтво про народження дитини, оригінал та копію договору укладеного з нянею, документи, які підтверджують оплату послуг няні, заяву про отримання компенсації, заяву про перерахування коштів за послуги із зазначенням рахунку в установі банку. Подавати документи для отримання послуги потрібно протягом місяця з моменту укладання угоди з нянею та щомісячно до 5 числа надавати документи про оплату праці няні.
30 січня 2019 року Кабінет Міністрів України затвердив порядок відшкодування вартості послуг за програмою «Муніципальна няня». Розмір відшкодування становить з 1 липня 2019 року 1699 гривень щомісяця. Відшкодування сплачується за кожну дитину, якій надається послуга з догляду муніципальною нянею. Важливо, що компенсація за послуги няні не скасовує виплати пов’язані з відпусткою по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, соціальні пільги та інші виплати, які отримує родина.
Під час круглого столу присутні отримали друковані матеріали системи безоплатної правової допомоги.