назад

Соціальна справедливість — це не лише пільги, це права кожної людини

soc spr podУ Всесвітній День соціальної справедливості, який відзначається 20 лютого, в Ананьївській центральній районній бібліотеці для бібліотечних працівників ЦБС відбувся інформаційний семінар, на якому йшлося про головні принципи розвитку суспільства. В заході взяли участь директорка бібліотечної системи Ольга Мойсей, начальниця Ананьївського бюро правової допомоги Інна Майданюк та 11 працівниць бібліотек.

Начальниця бюро повідомила, що вперше ідея відзначення Дня соціальної справедливості була озвучена на міжнародному рівні ще в 1995 році на зустрічі керівників провідних держав світу, яка проходила в Данії. Однак офіційно спеціальна резолюція була прийнята лише в 2007 році на Генеральній Асамблеї ООН, а відзначається свято щорічно, починаючи з 2009 року.

В резолюції були сформульовані принципи соціальної справедливості, які всі країни – члени ООН зобов’язалися суворо дотримуватися і втілювати в життя. Мета відзначення Всесвітнього Дня соціальної справедливості – викорінення бідності, гідна праця для всіх, повне рівноправ’я всіх людей, рівноправності чоловіків і жінок, соціального добробуту і соціальної справедливості для всіх.

Указом Президента України від 4 листопада 2011 року в Україні встановлено загальнодержавне свято – День соціальної справедливості, який відзначається щороку 20-го лютого.

Метою цього міжнародного свята є привернення уваги широкої громадськості, органів державного управління, організацій і компаній до вирішення проблем соціальної справедливості на місцях, створення умов для гідного життя і вільного розвитку людини.

Держава має гарантувати людині доступність базових цінностей — освіту, охорону здоров’я, пенсійне забезпечення, допомогу людям з інвалідністю, доступність посад, рівні права і рівні можливості. Юрист звернула увагу присутніх, що держава створила систему безоплатної правової допомоги, що ефективно захищає права усіх вразливих громадян.

В другій частині семінару в межах проведення інформаційної компанії «Я маю право голосу!» Інна Майданюк розповіла присутнім про виборчі права громадян та способи їх захисту.

Юрист інформувала, хто має право голосу на виборах, як реалізується право голосу на виборах Президента України, можливість і процедура перевірки включення себе та інших виборців до державного реєстру, порядок організації голосування виборців за місцем перебування.

soc spr pod

За правовими консультаціями та юридичною допомогою можна звертатися до Ананьївського бюро правової допомоги за адресою: м. Ананьїв, вул. Незалежності, 22, каб №6.