назад

Соціальні пільги учасникам бойових дій

124 травня інтегратор Херсонського місцевого центру з надання БВПД Володимир Куценко виступив перед учасниками АТО, що перебувають на лікуванні в Херсонському обласному госпіталі інвалідів та ветеранів війни, розказавши про соціальні пільги учасникам бойових дій та забезпечивши роботу мобільного пункту консультування громадян. 

Володимир Куценко розповів присутнім про визначені чинним законодавством соціальні гарантії учасників АТО, ООС та способи їх реалізації.

2

Варто сказати, що у зв’язку із завершенням АТО і початком ООС, особи, які брали участь в антитерористичній операції, не втрачають жодних пільг, оскільки мають статус ветеранів війни. Вони користуються пільгами, передбаченими для ветеранів: знижка на житлово-комунальні послуги, пільговий проїзд та інші. Особи, які зараз братимуть участь у ООС, також, відповідно до внесених змін, вважатимуться ветеранами війни і також матимуть право на статус учасника бойових дій або інваліда війни, і, відповідно, матимуть право на пільги.

3

Окремо Володимир Куценко роз’яснив порядок вирішення спорів, зупинився на способах захисту порушених прав. Присутні мали змогу поставити питання правового характеру в індивідуальному порядку та отримати кваліфіковані відповіді.

Про правові основи охорони праці

розказала інтегратор Бериславського місцевого центру з надання БВПД Катерина Кравчук під час зустрічі з трудовим колективом Бериславської районної громадської організації «Об’єднання воїнів-учасників антитерористичної операції на Сході України «Тризуб».

4

Катерина Кравчук ознайомила «тризубівців» з основними напрямками роботи установ системи БПД, пояснила, що таке первинна, а що – вторинна правова допомога, і що учасники АТО мають право не тільки на первинну (консультації, роз´яснення з правових питань), але й на безоплатну вторинну правову допомогу – тобто представництво інтересів у суді, складення процесуальних документів, захист.

Про доступ до якісної правової допомоги

поінформувала учасників антитерористичної операції головний спеціаліст Великолепетиського бюро правової допомоги Юлія Барсук під час семінару в районному центрі зайнятості.

5

Для учасників АТО, які перебувають на обліку в РЦЗ, Юлія Барсук провела коротку презентацію Великолепетиського бюро, надала інформацію про послуги, а саме: порядок отримання первинної правової допомоги, можливість доступу до безоплатної вторинної правової допомоги; реалізація загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!», доступ до електронних сервісів Мінюсту.

6

Крім того, учасники семінару обговорили основні питання та проблеми, з якими зіштовхуються у повсякденному житті, та отримали вичерпні відповіді.

Фахівець системи БПД повідомила і про можливість отримання консультацій з використанням електронної пошти та skype-зв’язку, а в приміщенні РЦЗ для учасників АТО та ООС розмістила плакат «Борися за права та гідність учасників АТО».

Слід сказати, що мешканці вказаних населених пунктів, які були присутні на заходах за участі наших колег, отримали буклети з правовими консультаціями та контактами центрів та бюро. Стали у нагоді й пам´ятки з актуальною інформацією щодо захисту своїх прав в рамках Всеукраїнського проекту «Я МАЮ ПРАВО!», мета якого підвищити юридичну грамотність та сформувати нову правову культуру в суспільстві.