назад

225Держава забезпечує соціальний захист громадян України, які перебувають або перебували на службі у Збройних Силах України та в інших військових формуваннях, а також членів їхніх сімей. Закон України «Про соціальний та правовий захист військовослужбовців» (надалі – Закон) відповідно до Конституції визначає основні засади державної політики у сфері соціального військовослужбовців та членів їх сімей, гарантує військовослужбовцям та членам їх сімей в економічній, соціальній, політичній сферах сприятливі умови для реалізації їх конституційного обов’язку щодо захисту Вітчизни. Закон України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (надалі – Закон про ветеранів війни) визначає правовий статус ветеранів війни, забезпечує створення належних умов для їх життєзабезпечення.

Так Закон про ветеранів війни, пунктом 1 статей 12, 13, 14, 15 визначає що учасники бойових дій/особи прирівняних до них (статті 5,6), особи з інвалідністю внаслідок війни/прирівняні до них (стаття 7), учасники війни (статті 8,9) та особи на яких поширюється чинність цього Закону (стаття 10) надаються пільги медичного характеру:

  • безоплатне одержання ліків, лікарських засобів, імунобіологічних препаратів та виробів медичного призначенням за рецептами лікарів;
  • безоплатне зубопротезування (за винятком протезування з дорогоцінних матеріалів);
  • щорічне медичне обстеження і диспансеризація із залученням необхідних спеціалістів;
  • обслуговування в лікувально-профілактичних закладах, аптеках, госпіталізація;
  • безоплатне забезпечення санаторно-курортним лікуванням. Порядок надання путівок, розмір та порядок виплати компенсації вартості самостійного санітарно-курортного лікування визначаються Кабінетом Міністрів України.

Безоплатний відпуск лікарських засобів за рецептами лікарів у разі амбулаторного лікування провадиться за категоріями захворювань згідно додатку 2 постанови Кабінету Міністрів України від 17 серпня 1998 р. № 1303 «Про впорядкування безоплатного та пільгового відпуску лікарських засобів за рецептами лікарів у разі амбулаторного лікування окремих груп населення та за певними категоріями захворювань», а саме:

онкологічні та гематологічні захворювання; діабет (цукровий і нецукровий); ревматизм; ревматоїдний артрит; пухирчатка; системний гострий вовчак; системні, хронічні, тяжкі захворювання шкіри; сифіліс; лепра; туберкульоз; аддісонова хвороба; гепатоцеребральна дистрофія; фенілкетонурія; шизофренія та епілепсія; психічні захворювання (особам з інвалідністю I та II груп); стан після операції протезування клапанів серця; гостра переміжна порфірія; муковісцидоз; тяжкі форми бруцельозу; дизентерія; гіпофізарний нанізм; стан після пересадки органів і тканин; бронхіальна астма; хвороба Бехтерєва; міостенія; міопатія; мозочкова атаксія Марі; хвороба Паркінсона; інфаркт міокарду (перші шість місяців); СНІД, ВІЧ-інфекція; післяопераційний гіпотиреоз, у тому числі з приводу раку щитовидної залози; гіпопаратиреоз; вроджена дисфункція кори наднирників.

Безоплатний відпуск лікарських засобів за переліченими категоріями захворювань провадиться лише у разі амбулаторного лікування основного захворювання, за яким хворим надано пільги. Хворі на СНІД та ВІЧ-інфіковані незалежно від основного захворювання мають право на безоплатний відпуск лікарських засобів за наявності в них будь-яких інших захворювань.

Відпуск лікарських засобів безоплатно і на пільгових умовах у разі амбулаторного лікування осіб провадиться аптеками за рецептами, виписаними лікарями лікувально-профілактичних закладів за місцем проживання цих осіб.

Особи, які обслуговуються у відомчих лікувально-профілактичних закладах і мають право на безоплатний або пільговий відпуск лікарських засобів, отримують їх у аптеках, закріплених за цими закладами.

Аптеки можуть закупляти і відповідно, безкоштовно надавати лікарські засоби, які містяться в переліку, передбаченому Постановою КМУ №333 від 25 березня 2009 року «Деякі питання державного регулювання цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення».

Безоплатне зубопротезування здійснюється за рахунок місцевих бюджетів.

Так, наприклад у місті Запоріжжя, згідно Паспорту бюджетної програми Запорізького місцевого бюджету на 2019 рік (зі змінами 24.04.2019), затвердженого наказом Департаменту охорони здоров’я Запорізької міської ради від 31.01.2019 №41 та наказом Департаменту фінансової та бюджетної політики Запорізької міської ради від 31.01.2019 № 10р, на виконання   програми “Охорона здоров’я міста Запоріжжя на період 2019-2021 роки” передбачено у 2019 році 2 703 357,00 гривень на забезпечення пільговим зубопротезуванням інвалідів війни, учасників бойових дій та інших осіб пільгової категорії.

Надання послуг по зубопротезуванню пільговим категоріям громадян здійснює медичний заклад, що виконує функції з надання стоматологічної допомоги населенню у відповідному населеному пункті. У разі виявлення в пацієнтів захворювань, за наявності яких не може бути надана необхідна кваліфікована стоматологічна допомога, лікар стоматологічного профілю направляє таких пацієнтів до спеціалізованих відділень закладів охорони здоров’я Міністерства охорони здоров’я України.

Контроль за належністю особи до пільгової категорії громадян здійснює орган соціального захисту певного регіону. Для цього, медичний заклад, що виконує функції з надання стоматологічної допомоги населенню у населеному пункті не пізніше 25 числа кожного місяця надає органу соціального захисту відповідного підпорядкування списки осіб, яким надані послуги з зубопротезування у поточному році. Орган соціального захисту певного регіону протягом двох робочих днів перевіряє реєстри на відповідність визначених осіб до пільгової категорії громадян та після відповідного погодження передає їх медичному закладу, що виконує функції з надання стоматологічної допомоги населенню у певному населеному пункті на затвердження. На підставі затверджених реєстрів медичний заклад, що виконує функції з надання стоматологічної допомоги населенню в місті, в межах кошторисних призначень замовляє фінансування на підставі актів виконаних робіт з протезування пільгових верст населення, які перевіряються комісією на чолі з завідуючим ортопедичним відділенням та затверджуються головним лікарем закладу, передаються головному бухгалтеру поліклініки для підготовки та надання до Держказначейства платіжного доручення для перерахування (відшкодування) вартості послуг по зубопротезуванню пільговим категоріям громадян з загального рахунку на спеціальний рахунок сум бюджетного відшкодування безкоштовного протезування у відповідності до актів виконаних робіт. Контроль за цільовим використання бюджетних коштів здійснює медичний заклад, що виконує функції з надання стоматологічної допомоги населенню у населеному пункті.

Постановою Кабінету Міністрів України від 31 березня 2015 р. № 200 «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті на забезпечення постраждалих учасників Революції Гідності та учасників антитерористичної операції санаторно-курортним лікуванням» передбачено можливість учасника війни самостійно обрати санаторій для оздоровлення.

Органи соціального захисту забезпечують безоплатними путівками до санаторно-курортних закладів:

  • учасників бойових дій – не частіше ніж один раз на рік строком на 18-21 день;
  • учасників війни – не частіше ніж один раз на два роки строком на 18-21 день;
  • постраждалих учасників Революції Гідності – не частіше ніж один раз на рік строком на 18-21 день;
  • осіб з інвалідністю внаслідок війни – позачергово щороку строком на 18-21 день;
  • осіб з інвалідністю внаслідок війни із захворюваннями нервової системи (з наслідками травм і захворюваннями хребта та спинного мозку) з них: І та II групи – до санаторіїв (відділень) спінального профілю з лікуванням строком на 35 днів; III групи – до санаторіїв неврологічного профілю з лікуванням строком на 18-21 день.

Для цього необхідно: вибрати бажаний санаторій та повідомити орган соціального захисту про обраний санаторій.

Орган соціального захисту перевіряє заклад на відповідність встановленим вимогам. Між органом соціального захистуособою та адміністрацією санаторію укладається тристоронній договір про отримання путівки та надання лікування.

Оплата путівки проводиться лише після проходження курсу лікування. Якщо обраним санаторієм надаються неякісні послуги, то особа маєте право відмовитись від укладання договору з цим санаторієм та обрати собі інший санаторій.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку виплати грошової компенсації вартості санаторно-курортного лікування деяким категоріям громадян» від 17 червня 2004 року №785 грошова компенсація вартості самостійного санаторно-курортного лікування виплачується особам через два роки після звернення із заявою про виділення путівки або виплату грошової компенсації, якщо вони протягом цього періоду не одержували безоплатної санаторно-курортної путівки.

Для одержання санаторно-курортного лікування потрібно:

стати на облік в структурному підрозділі органу соціального захисту населення районних, виконавчих органах міських рад для санаторно-курортного лікування;

подати документи (особисто або через уповноважену особу) до органу соціального захисту населення за зареєстрованим місцем проживання або за місцем обліку в структурних підрозділах органу соціального захисту.

Працівники органів соціального захисту населення:

• наддадуть ґрунтовну консультацію щодо забезпечення санаторно-курортним лікуванням;

• ознайомлять із відповідним переліком санаторно-курортних закладів, які здійснюють лікування;

В органі соціального захисту населення особа отримує санаторно-курортну путівку.

Перелік документів для відповідного оформлення потрібен такий:

паспорт (копія та оригінал); заява на видачу путівки; медична довідка лікувальної установи за формою № 070/о; копія посвідчення учасника бойових дій або інваліда війни та документ, що підтверджує безпосереднє залучення особи до виконання завдань антитерористичної операції в районах її проведення (оригінал подається для перевірки); копія військового квитка (за наявності).

У військовій частині А1978 “Уральські казарми” 10 липня 2019 року директором Запорізького місцевого центру безоплатної вторинної правової допомоги Ольгою Бродіною та головним спеціалістом відділу комунікації та правопросвітництва в Запорізькій області Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Донецькій та Запорізькій областях Іриною Пісецькою проведено консультаційну зустріч з військовослужбовцями з питань їх соціального захисту в Україні.  Після лекції фахівці безоплатної вторинної правової допомоги відповіли на інші питання, які турбували військових.

До уваги! За безоплатною правовою допомогою, юридичними консультаціями та роз’ясненнями законодавства звертайтеся до центрів з надання безоплатної правової допомоги.

Адреси та телефони центрів з надання БВПД та бюро правової допомоги можна дізнатися зателефонувавши на Всеукраїнську гарячу лінію правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України).