назад
20.11.15

Соціальні та правові потреби внутрішньо переміщених осіб обговорили у Києві

144247316919 листопада у Києві відбулось засідання Міжвідомчого координаційного штабу та наради з регіональними штабами з питань, пов’язаних із правовою допомогою та соціальним забезпеченням громадян України, які переміщуються з тимчасово окупованої території та районів проведення антитерористичної операції. Під час заходу обговорили потреби та проблеми, з якими зіштовхуються внутрішньо переміщені особи, зокрема, питання, пов’язані з наданням для таких громадян безоплатної правової допомоги.

Координаційний центр з надання правової допомоги у засіданні представила Олена Сінчук, начальник відділу забезпечення доступу до безоплатної правової допомоги. Вона розповіла присутнім про кількість звернень до місцевих центрів з надання БВПД внутрішньо переміщених осіб. Так, за період від 1 липня 2015 року (з моменту початку роботи місцевих центрів з надання БВПД) по 17 листопада поточного року за безоплатною правовою допомогою звернулося 313 внутрішньо переміщених осіб. З них: 176 особам було надано роз´яснення законодавства України щодо порушених ними питань (соціального забезпечення, працевлаштування, отримання житла) працівниками відповідних центрів; 71 особі призначено адвокатів для надання безоплатної вторинної правової допомоги, що передбачає представництво їх інтересів в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами та складання документів процесуального характеру; 66 особам надано безоплатну вторинну правову допомогу в частині складання документів процесуального характеру.

Переважна більшість внутрішньо переміщених осіб звернулася за безоплатною правовою допомогою до Маріупольського – 34 особи, Бердянського – 28 осіб, Сумського – 22 особи та Першого запорізького місцевих центрів з надання БВПД – 14 осіб.

Окрема категорія звернень до центрів стосувалась питань надання правової допомоги особам, які бажають звернутися до Європейського суду з прав людини у зв´язку з порушенням Російською Федерацією їх прав, гарантованих Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод, на окупованій території Автономної Республіки Крим та м. Севастополя, а також у районах проведення антитерористичної операції.

Станом на 17 листопада 2015 року з таким запитом до центрів з надання БВПД звернулося 45 осіб. З них 38 особам надано консультацію, роз´яснення та допомогу у заповненні формуляра заяви до Європейського суду з прав людини щодо захисту їх прав, порушених Російською Федерацією, 7 особам – складено відповідну заяву за сприяння працівників відповідних центрів та адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу.

Варто зазначити, що наразі внутрішньо переміщені особи не є суб´єктами права на безоплатну вторинну правову допомогу та можуть її отримати лише у тому випадку, якщо вони належать до однієї з інших категорій суб’єктів права на БВПД, визначених у частині першій статті 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу».

Однак, нагадаємо, що з метою забезпечення захисту прав внутрішньо переміщених осіб, які на сьогодні є однією з найбільш вразливих верств населення, проектом Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо спрощення доступу до безоплатної правової допомоги та підвищення якості її надання» (реєстр. № 3044), внесеному 07 вересня 2015 року Кабінетом Міністрів України на розгляд Верховної Ради України, пропонується доповнити перелік суб´єктів права на безоплатну вторинну правову допомогу такими категоріями осіб, як внутрішньо переміщені особи та громадяни України, які звернулися із заявою про взяття їх на облік як внутрішньо переміщених осіб. 04 листопада 2015 року Комітетом Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя розглянуто зазначений законопроект та рекомендовано Верховній Раді України прийняти його за основу. 

Серед інших тем, що розглядалися на засіданні, були обговорення питань та подальших кроків, пов’язаних із соціальним забезпеченням громадян, які переміщуються з тимчасово окупованої території та районів проведення антитерористичної операції, питання правового та соціально-медичного забезпечення осіб, які постраждали під час бойових дій в зоні АТО з числа внутрішньо переміщених осіб, а також питання щодо створення належних санітарно-гігієнічних, побутових та протипожежних умов у межах всіх контрольних пунктів в’їзду-виїзду, розташованих вздовж лінії зіткнення Донецької та Луганської областей.

Учасниками обговорення стали перший заступник Голови Державної служби України з надзвичайних ситуацій, керівник Міжвідомчого координаційного штабу Олег Мельчуцький, Голова Правління громадської організації «Відновлення Донбасу» Олена Петраєва, начальник управління організації соціального захисту постраждалих внаслідок надзвичайних ситуацій Міністерства соціальної політики України Сергій Марущенко, Голова Ради Організації ветеранів України Петро Цибенко, головний спеціаліст відділу координації та забезпечення медичної допомоги під час антитерористичних операцій, надзвичайного і воєнного стану Департаменту Міністерства охорони здоров’я України Віталій Демський, заступник Міністра соціальної політики України Віталій Мущинін, заступник Директора Департаменту систем життєзабезпечення та житлової політики Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Віктор Токаренко, заступник голови Луганської обласної державної адміністрації з питань безпеки та громадського порядку Юрій Клименко та представники громадських організацій, які допомагають переселенцям.

Фото: cxid.info

 

 


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook YouTube YouTube Google Google+  тTwitter