назад
15.05.19

Соціально-правова школа активного громадянина

SuM 190515 01У травні в Сумах відбулося відкриття проекту «Правова освіта – підвищення спроможності місцевих громад». Цей проект реалізують громадська організація «Сумське громадське коло» у партнерстві з Сумським місцевим центром із надання безоплатної вторинної правової допомоги за фінансової підтримки міжнародного фонду «Відродження».

За проектом стартує відкриття одразу двох шкіл: Школи правової освіти – для посадових осіб органів державної влади та місцевого самоврядування та Школи параюристів – для активних громадських радників.

«Громади мають розуміти, які переваги для них має децентралізація, і вміти скористатися ними», – наголосила голова громадської організації «Сумське громадське коло» Ніна Чернявська під час урочистного відкриття проекту.

SuM 190515 02Проект «Правова освіта – підвищення спроможності місцевих громад» спрямований на підвищення рівня усвідомлення громадськими організаціями і громадянами нових можливостей соціального розвитку при створенні та функціонуванні об’єднаних територіальних громад.

«Рівень правової культури нашої країни не можна назвати високим. Зупиніть людину на вулиці і запитайте у неї, що таке право і як воно працює або як має працювати. Відповідь якщо і буде, то, найімовірніше, дуже коротка, – говорить директор Сумського місцевого центру вторинної правової допомоги Валентина Трошечко. – А річ у тім, що не можна вести мову про підвищення рівня правової культури, не розвиваючи рівень культури загальної. Правова культура не залежить від права, жодні закони не зможуть підняти її рівень шляхом декларування окремих норм. Правова культура не випливає із законів, вона випливає із життя. Процес її становлення характеризується набуттям певних культурно-правових цінностей, сформованих національною часово-просторовою дійсністю. Саме тому проект спрямований на поінформованість особи/громади, формування юридично зрілої особи/громади, формування уміння користуватися правовими інструментами (законами та іншими актами) у практичній діяльності та в житті в цілому».

Занепад сільських територій – явище в світі не поодиноке, багато країн успішно побороли збитковість сільських господарств завдяки створенню дорадчих служб, які навчають мешканців сільських територій правовим, економічним та передовим аграрним технологіям. Про це розповів представник ГО «ДАР» Сергій Саєнко. Підтримка дорадчої діяльності у розвинутих країнах світу є одним із найважливіших інструментів стимулювання розвитку сільських територій: економічного зростання, підвищення рівня добробуту сільського населення, боротьби з бідністю, усунення соціальних негараздів, раціонального використання природних ресурсів.

SuM 190515 03На базі Сумського національного аграрного університету проводився тренінговий курс «Соціально-правова школа активного громадянина», у якому взяли участь представники системи безоплатної правової допомоги Білопільського, Путивльського, Краснопільського та Конотопського районів.

SuM 190515 04Головними напрямками «Соціально-правової школи активного громадянина» є:

v  Нова відповідальність та нові виклики ОТГ.

v  Комунікація з громадськістю.

v  Менеджмент громадських ініціатив.

v  Право та юридичні можливості ОТГ.SuM 190515 05

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

За отриманням безоплатної правової допомоги звертайтеся до
місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги:

Конотопський місцевий центр –
41615, м. Конотоп, вул. Братів Лузанів, 43, тел. (05447) 6-23-47

Охтирський місцевий центр –
42700, м. Охтирка, вул. Перемоги, 13. тел. (05446) 4-22-23

Сумський місцевий центр –
40000, м. Суми, вул. Покровська 9/1. тел. (0542) 66-51-08; 066-771-32-61; 098-380-69-38.

Шосткинський місцевий центр –
41100, м. Шостка, вул. Горького, 4. тел. (05449) 7-30-94

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги –

0-800-213-103     (Цілодобово, в межах України – безкоштовно)

Зателефонувавши за ним, Ви зможете дізнатися адреси та контакти центрів у всіх регіонах України та отримати консультацію фахівців.