назад
26.04.19

Соціальний та правовий захист внутрішньо переміщених осіб

23 квітня 2019 року в рамках меморандуму про співпрацю між Золотоніським місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги (далі – місцевий центр) та Вінницькою правозахисною групою, начальник відділу правопросвітництва та надання безоплатної правової допомоги Тетяна Жалобна спільно з представником Вінницької правозахисної групи, адвокатом Валентиною Ткач провели інформаційну зустріч на тему: «Соціально-правовий захист внутрішньо переміщених осіб» з фахівцем управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Золотоніської міської ради (далі – управління праці) Тетяною Мотичко .

В ході заходу присутні обговорили:

– механізми призначення внутрішньо переміщеним особам, які проживають на території м. Золотоноша, усіх видів соціальної допомоги та компенсацій, матеріального забезпечення, надання соціальних послуг, субсидій та пільг за рахунок коштів державного бюджету;

– найбільш проблемні питання, з якими стикаються переселенці;

– порядок вирішення правових питань ВПО за допомогою місцевого центру та Вінницької правозахисної групи.

Юрист місцевого центру, в ході розмови, повідомила, що відповідно ст.14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» внутрішньо переміщені особи мають право на всі види правових послуг, а громадяни України, які звернулися із заявою про взяття їх на облік як внутрішньо переміщених осіб, – на правові послуги, передбачені пунктами 2 і 3 частини другої статті 13 цього Закону, з питань, пов’язаних з отриманням довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, до моменту отримання довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи. Реалізувати своє право на безоплатну правову допомогу переселенці можуть звернувшись до Золотоніського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, який знаходиться за адресою: м. Золотоноша, вул. Новоселівська, 1 офіс 17.

Крім того, Тетяна Жалобна проінформувала учасників зустрічі про правопросвітницьку кампанію «Відповідальне батьківство» та розмістила в приміщені установи інформаційні матеріали: «Поїхати з дитиною за кордон – легко!», «Відповідальним батькам – урядова підтримка», «Податкова знижка на навчання».

Цього ж дня, з метою розширення доступу до безоплатної правової допомоги шляхом забезпечення роботи дистанційного пункту, в приміщенні управління праці, фахівцем місцевого центру здійснено прийом громадян та надано правові консультації з питань земельного, житлового та спадкового права.