назад

Спадкування майнового сертифіката

business-deal-4-300x200До Пулинського бюро правової допомоги звернулась Лариса Осадча (ім’я та прізвище змінені з етичних міркувань – прим. автора) з питанням щодо порядку звернення до суду про визнання права власності на майновий сертифікат у порядку спадкування. Підставою звернення була відмова приватного нотаріуса у вчиненні нотаріальної дії у зв’язку з тим, що правовстановлюючий документ був виданий після смерті спадкодавця. Клієнта цікавить, які документи необхідні для цього і який порядок звернення до суду. Роз’яснення, в межах проекту «Я маю право!», надали фахівці Пулинського бюро правової допомоги.

Спеціаліст бюро пояснив, що для визнання права власності в порядку спадкування необхідно пред’явити позов до суду і таке право настане вже на підставі судового рішення. Позовна заява фізичної особи подається до суду за місцем її проживання.
Перелік документів, які необхідно долучити до позовної заяви:
– копію паспорта позивача;
– копію ідентифікаційного номера платника податків;
– докази, які підтверджують наявність права на спадщину (правовстановлюючі документи, документи видані нотаріусом, свідоцтва про народження, свідоцтво про смерть спадкодавців, документи, що підтверджують родинні стосунки, заповіт, довідки з місця проживання на день смерті спадкодавця);
– копії позовної заяви (за кількістю зацікавлених осіб);
– квитанція про сплату судового збору.
Виникли питання, за юридичною консультацією звертайтесь до місцевих центрів та бюро правової допомоги. Їх адреси та контакти ви можете знайти на сайті http://zhytomyr.legalaid.gov.ua/ua/ у розділі «Місцеві центри».
Більше інформації про проект «Я МАЮ ПРАВО!» – на сайті pravo.minjust.gov.ua та за номером 0 800 213103(єдиний контакт-центр надання безоплатної правової допомоги)

{module Нов.-Волинський МЦ}