назад
23.02.17

Спеціаліст відділу представництва допоміг встановити факт, що має юридичне значення

GrabarДо Охтирського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернувся мешканець села Чернеччина Охтирського району Сумської області громадянин «Є», який є учасником бойових дій (УБД) з проханням надати йому правовий захист, та представництва його інтересів у суді.

У відділі правової інформації та консультації з’ясували, що у 2000 році між ним та громадянкою «М» було розірвано шлюб, про що в книзі реєстрації розірвань шлюбів зроблено відповідний актовий запис за № 155. Документом, що підтверджує факт розлучення є свідоцтво про розірвання шлюбу видане відділом реєстрації  актів цивільного стану Бахчисарайського районного  управління юстиції Автономної Республіки Крим на ім’я жінки, а ним отримано не було. Із 2006 року вони проживають у селі Чернеччина Охтирського району Сумської області, та бажають відновити шлюбні відносини.

Вивчивши питання по суті, керівництвом Охтирського МЦ з надання БВПД, було прийнято рішення про призначення громадянину представника Грабара Валерія Петровича (доручення № 131 від 21.11.2016 року), який підготував позов (про встановлення факту розірвання шлюбу) до Охтирського міськрайонного суду у Сумській області та представив інтереси громадянина «Є».

У судовому засіданні представник заявника надав пояснення по справі та розповів про звернення громадянина «Є» до Охтирського районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану, де  роз’яснили, що він та його дружина мають недостатню кількість документів, що підтверджують розірвання попереднього шлюбу. Крім того, щоб зареєструвати новий шлюб потрібно додати рішення суду про розірвання попереднього шлюбу, яке буде підставою для державної реєстрації розірвання шлюбу в Охтирському районному відділі державної реєстрації актів цивільного стану.

Так, влітку 2000 року Бахчисарайським районним судом Автономної Республіки Крим  прийнято рішення про розірвання шлюбу громадянином «Є» та громадянкою «М». На відміну від дружини, чоловік  ні рішення ні свідоцтва про розірвання шлюбу не отримував, оскільки не бажав розлучатися з дружиною. На даний час заявник позбавлений можливості отримати рішення, оскільки воно знаходиться на тимчасово окупованій території.

У судовому засіданні представник Охтирського районного відділу  державної реєстрації актів цивільного стану не заперечував проти заяви.

Отже, суд, заслухавши  пояснення, перевіривши матеріали справи, вважає, що заява підлягає задоволенню з огляду на наступне.

Відповідно до п.4, ч. 1, ст. 256 ЦПК України, суд вправі встановити факт, що має юридичне значення, у т.ч. розірвання шлюбу.

Державна реєстрація  розірвання шлюбу на підставі рішення суду відбувається відповідно до п.6 глави 3 розділу III Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні, затверджених наказом  Міністерства юстиції України від 18.10.2000 № 52/5, зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 18.10.2000 року за № 719/4940 ( у редакції наказу Міністерства юстиції України від 24.12.2010 № 3307/5) (далі-Правила), проводиться по пред’явленні копії рішення суду про розірвання шлюбу, що набрало законної сили, а також паспорта, квитанції про сплату  встановленої судом суми державного мита.

У  разі зберігання актового запису про розірвання шлюбу на тимчасово окупованій території України державна реєстрація розірвання шлюбу проводиться відділом  державної реєстрації актів  цивільного стану, до якого подано заяву про розірвання шлюбу на підставі рішення суду  9 п.3, глави 3, розділу III Правил).

На даний час Автономна Республіка Крим  є тимчасово окупованою територією, на території якої  органи державної влади не забезпечують свої повноваження .

Дослідивши докази по справі в їх сукупності, суд прийшов до висновку, що заява обґрунтована і підлягає задоволенню.

 

Отже, керуючись ст. ст. 10, 11, 60, 209, 212-215, 259 ЦПК України , Охтирський міськрайонний суд Сумської області виніс рішення по справі № 583/23/14 2-о/583/30/17 від 25.01.2017 року про задоволення заяви та встановив факт розірвання шлюбу.