назад

Спеціалісти Маріупольського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги успішно захищають та відновлюють майнові права в судовому порядку

What-is-Property-Law

У зв’язку з проведенням операції Об’єднаних сил у громадян виникають проблеми з реєстрацією не тільки актів цивільного стану, але й інших документів, зокрема з реєстрацією права власності

До Маріупольського місцевого центру звернулась жінка, яка потребувала правової допомоги, питання стосувалось визнання права власності. Маріупольським місцевим центром було призначено представника Богач Олену Станіславівну (Наказ №345 від 14.04.2017, доручення №0502-0335351-03 від 10.08.2017). На підставі рішення виконавчого комітету Виноградівської сільської Ради Новоазовського району жінці було дозволено будівництво житлового будинку на виділеній їй земельній ділянці в с. Піонерське. Жінці було було передано земельну ділянку площею 0,0991 га у власність та видано свідоцтво про право особистої власності на домоволодіння. Позивачка звернулася до державного реєстратора прав на нерухоме майно юридичного департаменту Маріупольської міської ради з заявою про державну реєстрацію права власності на вказане домоволодіння, але державний реєстратор винесла рішення про відмову.

Відповідно до п.3 ч.3 ст.10 ЗУ «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» державний реєстратор обов’язково запитує від органів влади, підприємств, установ, організацій які відповідно до законодавства проводили оформлення або реєстрацію прав, інформацію, необхідну для такої реєстрації, у разі відсутності доступу до відповідних носіїв інформації, що містять відомості, необхідні для проведення державної реєстрації прав, чи у разі відсутності необхідних відомостей в єдиних та державних реєстрах, доступ до яких визначено цим Законом, та у разі, якщо відповідні документи не були подані заявником. Однак, у зв’язку з тим, що Бюро технічної інвентаризації Новоазовського району Донецької області знаходиться в зоні проведення АТО витребувати необхідні документи державному реєстратору не представилося можливим. Таким чином, у позивача була відсутня можливість одержати інформацію про реєстрацію права власності на домоволодіння. З вказаним рішенням державного реєстратора позивач не була згодна, тому звернулася до суду для визнання права власності на домоволодіння.

Статтею 41 Конституції України передбачено, що кожен має право володіти, користуватися, розпоряджатися своїм майном. На зміст права власності не впливають місце проживання власника та місцезнаходження майна згідно із ст. 317 Цивільного кодексу України. Згідно із ст.331 Цивільного кодексу України передбачено, що право власності на новостворене нерухоме майно виникає з моменту завершення будівництва. Якщо договором або законом передбачено прийняття нерухомого майна до експлуатації, право власності виникає з моменту його прийняття до експлуатації. Якщо право власності на нерухоме майно відповідно до закону підлягає державній реєстрації, право власності виникає з моменту державної реєстрації. Тому, відмова від реєстрації державним реєстратором являється обмеженням майнових прав жінки. Згідно зі ст. 321 Цивільного кодексу передбачено, що право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений в його здійсненні. 
Отже, завдяки професійним діям спеціаліста Маріупольського міського центру Орджонікідзевський районний суд міста Маріуполя задовільнив позовну заяву повністю та визнав право власності жінки на будинок, таким чином, майнові права жінки були відновлені.

За безоплатною правовою допомогою, юридичними консультаціями та роз’ясненнями законодавства звертайтесь до установ системи безоплатної правової допомоги:

Маріупольський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги м. Маріуполь, пр. Нахімова 82, тел : (0629)474-695,

Великоновосілківське бюро правової допомоги – смт. Велика Новосілка, вул. Пушкіна буд.36, тел.: (06236) 2-10-30

Волноваське бюро правової допомоги – м. Волноваха, вул. Центральна,буд.43, тел.: (06244) 4-15-50

Вугледарське бюро правової допомоги – м. Вугледар, вул. Трифонова, буд. 22, тел.: (06273) 6-40-00,

Курахівське бюро правової допомоги – м. Курахове пр.-т Соборний, буд 4, тел.: (06278) 3-15-48,

Мангушське бюро правової допомоги – смт. Мангуш, пр. Миру,буд 70, тел: (06297) 2-34-80

Нікольське бюро правової допомоги – смт. Нікльське вул. Свободи, буд. 87, тел: ( 06246) 2 -03-54,

Покровське бюро правової допомоги – м.Покровськ, вул. Європейська 49, 2 поверх, тел: (0623) 52-19-38

Селидівське бюро правової допомоги – м.Селидове, вул. Карла Маркса, буд 41 а, тел : (06237) 7-47-90

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103