назад
28.03.18

Спільна прес-конференція з ГО «Права людини»

Головна пост27 березня 2018 року заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у місті Києві Михайло Харін та директор Четвертого київського місцевого центру Сергій Бреус взяли участь у прес-конференції «Доступ до правосуддя осіб з психічними та інтелектуальними порушеннями: проблеми та перспективи», яку організувала Громадська організація «Права людини».

Насамперед директор Правозахисної організації «Права людини» Віталій Дроботун проінформував про заходи, які були організовані в рамках проекту «Сприяння ефективному використанню права на доступ до правосуддя осіб з порушеннями психічного здоров’я та обмеженими інтелектуальними можливостями», про досягнення організації та про бар’єри, з якими стикаються особи з психічними та інтелектуальними порушеннями при зверненні до суду та правової допомоги.

«Під час дослідження ми виявили багато бар’єрів, з якими стикаються люди з інвалідністю в системі доступу до правосуддя. Наприклад, один із бар’єрів – юридичний, також є фактичний, та найбільший – комунікативний бар’єр доступу людей із психічними та інтелектуальними порушенями до правосуддя», – зазначив Віталій Дроботун.

Також він наголосив, що сьогодні в Україні змінюється законодавство, яке покращує доступ до правосуддя даної категорії громадян.

Заступник начальника територіального управління Державної судової адміністрації України в місті Києві Наталія Чумак зазначила , що останнім часом спостерігаються зміни у ставленні держави і державних органів, у тому числі судової влади, до проблем людей з інвалідністю і доступу їх до правосуддя.

Вона звернула увагу на те, що працівники судових органів наразі уже досить добре розбираються в тому, що таке доступність транспорту, архітектурна, інформаційна, все ширше набуває популярності проведення тренінгів з комунікації щодо правил поведінки та етики поводження з людьми з інвалідністю, які звертаються до суду. Усе більше заходів уживається для забезпечення архітектурної доступності будівель судів. Також Наталія Чумак додала, що проблематика доступу людей з інвалідністю до правосуддя «постійно перебуває в полі зору як керівництва органів судової влади, так і під пильним наглядом громадськості.

Водночас, директор Четвертого київського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Сергій Бреус наголосив, що доступ до правосуддя не можливий без ефективної системи безоплатної правової допомоги.

«Для того, щоб людина з психічними та інтелектуальними порушеннями була почута в суді за нею повинен стояти кваліфікований фахівець юрист чи адвокат. Тому однією з задач центрів надання БВПД є надання особам, які перебувають у складних життєвих обставинах адвокатів для судового захисту. І наша принципова позиція – толерантне, компетентне та гідне ставлення до всіх клієнтів», – зазначив Сергій Бреус.

Він нагадав, що особи щодо яких розглядається питання про визнання їх недієздатними або обмежено дієздатними мають право на призначення адвоката за рахунок державних коштів. Такі громадяни звертаються до центрів, багато з них звертаються повторно, приводять своїх знайомих і це говорить про довіру до безоплатної вторинної правової допомоги.

Також Сергій Бреус подякував ГО «Права людини» за проведенні тренінги «Особливі потреби та права осіб з психічними та інтелектуальними порушеннями в системі правосуддя» для працівників центрів з надання БВПД та адвокатів, які працюють в системі безоплатної правової допомоги.

Крім цього він проінформував присутніх, що 2018 рік оголошено роком реалізації правопросвітницького проекту Міністерства юстиції України «Я МАЮ ПРАВО!» на державному рівні, завдання якого не лише інформувати громадян про їхні права, а й навчати їх захищати.

В свою чергу Віталій Дроботун відмітив прогресивність Регіонального центру з надання БВПД у місті Києві та київських місцевих центрів у вирішенні складних питань та подякував за співпрацю та участь фахівців центрів у тренінгах направлених на підвищення ефективності комунікації з людьми з інтелектуальними та психічними порушеннями.

Підбиваючи підсумки учасники прес-конференції намітили головні завдання подальшої співпраці.

Нагадуємо, що Проект «Сприяння ефективному використанню права на доступ до правосуддя осіб з порушеннями психічного здоров’я та обмеженими інтелектуальними можливостями» здійснювався за підтримки США, наданої через Агентство з міжнародного розвитку (USAID) в рамках програми «Нове правосуддя» упродовж серпня 2017 – березня 2018 року.

Infografika Ponovlennya tsyvilnoyi diyezdatnosti 1140x1613

Мета проекту – сприяння ефективному використанню права на доступ до правосуддя осіб з інвалідністю, які мають психічне та інтелектуальне порушення.

29663328 208206986431725 511767716 nБреус

Нагадуємо про те, що отримати консультацію або допомогу з будь-якого цивільного або адміністративного питання, а також звернутися по представництво у суді можна по буднях з 9:00 до 18:00 без обідньої перерви в одному з чотирьох київських місцевих центрів:

Перший київський місцевий центр

Адреса: бул. Верховної Ради, 33/1 
Телефон: 292-53-65 
Електронна адреса:    
  kyiv1.kyiv@legalaid.kiev.ua

   

Другий київський місцевий центр

Адреса: вул. Ділова (Димитрова), 14Б 
Телефон: 287-44-27 
Електронна адреса:    
  kyiv2.kyiv@legalaid.kiev.ua

       

Третій київський місцевий центр

Адреса: вул. Сімферопольська, 5/1 
Телефон: 566-01-19 
Електронна адреса:    
  kyiv3.kyiv@legalaid.kiev.ua

   

Четвертий київський місцевий центр

Адреса: вул. Кривоноса, 2А, 9 поверх, каб. 900 
Телефон: 593-97-60 
Електронна адреса:    
  kyiv4.kyiv@legalaid.kiev.ua

За єдиним телефонним номером системи безоплатної правової допомоги 0 (800) 213 103 завжди можна отримати інформацію щодо того, хто має право на безоплатну правову допомогу, можливості та порядку її отримання, актуальні адреси центрів та бюро правової допомоги по всій Україні або з інших питань функціонування системи безоплатної правової допомоги (цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів).