назад

1

16 лютого у Запоріжжі пройшов міжрегіональний форум: Діалог між внутрішньо переміщеними особами та приймаючою громадою щодо працевлаштування внутрішньо переміщених осіб в Запоріжжі.

       Проведення форуму було ініційовано Запорізькою торгово-промисловою палатою за сприяння Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні та за підтримки Посольства Швейцарії в Україні. Участь у заході прийняли представники влади, бізнесу, освіти, експерти з правових питань, міжнародні та громадські об’єднання, благодійні організації, які надають допомогу в самозайнятості ВПО і підтримку в створенні власного бізнесу.

       – Оскільки Запорізька область входить до п’ятірки лідерів за кількістю прийнятих внутрішньо переміщених осіб, проведення подібного заходу є дуже важливим. Сьогодні ми спрямовуємо зусилля на працевлаштування переселенців. Цей форум зібрав представників різних країн для однієї спільної мети – налагодження механізму, який допоможе вирішити проблеми вимушених переселенців, – зазначив керівник Запорізької обласної державної адміністрації Костянтин Бриль, який взяв участь у форумі.

       Серед учасників можна було зустріти експертів Проекту ПРООН «Швидке реагування на соціальні та економічні проблеми ВПО в Україні», Німецького товариства міжнародного співробітництва GIZ, Проекту Партнерства для розвитку міст ПРОМІС, Відділення Польської Гуманітарної Акції в Україні, Запорізького обласного центру зайнятості, Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Запорізькій області, Товариства Червоного Хреста Запорізької області, Запорізького національного університету, Регіонального фонду підтримки підприємництва в Запорізькій області, Центру Зайнятості Вільних Людей, благодійного фонду «Карітас Запоріжжя», Об’єднання психологів та психоаналітиків «ВЗАЄМОДІЯ», проекту «Перспектива» Edison Space Coworking, ГО «Міський центр допомоги», БФ «Право на захист», ГО «КримSOS». Також на Форумі були представлені міжнародні фонди та громадські об’єднання, що працюють у Дніпрі, Львові та Харкові.2

       З вітальним словом та побажаннями гарної плідної роботи до учасників звернулися голова Запорізької обласної державної адміністрації Костянтин Бриль, Міжнародний спостерігач спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Алмаз Усенов, Перший секретар Посольства Швейцарії в Україні Роберт Бахманн, Генеральний консул Федеративної Республіки Німеччина в Дніпрі Вольфґанґ Мьоссінґер, координатор проекту Данської ради з питань біженців Олександр Барилко та представники Управління Верховного комісара ООН у справах біженців Асель Суіналі та Наталія Кропкива.

       А далі розпочалися обговорення, що якраз і були направленні на побудову діалогу між переселенцями, громадою, що їх приймає, і владою, перш за все, в питаннях працевлаштування, професійної адаптації людей з обмеженими можливостями, трудової інтеграції та розвитку підприємництва.

Представлення досвіду та можливостей міжнародних проектів в сфері підтримки працевлаштування внутрішньо переміщених осіб

      4  Радник Міністерства соціальної політики з питань ВПО у Запорізькій області Анастасія Перепелиця була модератором у першому блоці, під час якого було розглянуто важливі питання. Регіональний координатор в Запорізькій області Проекту ПРООН «Швидке реагування на соціальні та економічні проблеми ВПО в Україні» Анастасія Калашник презентувала присутнім Програми ПРООН з підтримки ВПО з Донецької та Луганської областей в напрямку працевлаштування та сприяння розвитку підприємництва, голова Товариства Червоного Хреста в Запорізькій області Костянтин Сілін та волонтер Андрій Торін висвітили питання, що стосувалися ролі громадських організацій в залученні волонтерів з середовища ВПО. Керівник Відділення Польської Гуманітарної Акції в Україні Гіоргі Шенгелія окреслив виклики та перспективи перекваліфікації та самозайнятості для внутрішньо переміщених осіб. Щодо питання соціальної та економічної інтеграції ВПО в приймаючих громадах поінформував консультант Проекту ПРОМІС, директор аналітичного центру СВ-Платформа Валентина Смаль. Наступним був виступ консультанта Проекту Ради Європи «Посилення захисту прав людини внутрішньо переміщеної особи в Україні» у Дніпропетровській області Олександра Кисельова, який розкривав усі аспекти імплементації європейських стандартів в Україні щодо працевлаштування, участі в економічній діяльності та доступу до програм соціального захисту внутрішньо переміщених осіб. Завершили блок виступи представників бізнес-кіл з числа внутрішньо переміщених осіб, які отримали фінансову або технічну допомогу міжнародних проектів.

Досвід співпраці органів влади та громадських організацій в сфері підтримки працевлаштування внутрішньо переміщених осіб в Запорізькій, Харківській та Дніпропетровській областях

3

       У другому блоці, модератором якого була Президент НПО ВПО в Дніпрі «Сила Майбутнього» Тетяна Гладкова було розглянуто більш практичні питання. Загальні аспекти та особливості працевлаштування ВПО, організація самозайнятості та підприємництва в Запорізькому регіоні окреслила Радник Міністерства соціальної політики з питань ВПО у Запорізькій області Анастасія Перепелиця, директор департаменту соціального захисту населення Запорізької обласної державної адміністрації Ігор Міщан розповів про організацію роботи в Запорізькій області щодо соціального захисту внутрішньо переміщених осіб та вирішення проблеми їх трудової інтеграції. Як практично вирішуються питання зайнятості зазначеної категорії у Запорізькій області інформувала директор Запорізького обласного центру зайнятості Ірина Дуднік. Декан юридичного факультету Запорізького Національного Університету Тетяна Коломоєць та заступник декана юрфаку ЗНУ Павло Лютіков зробили наголошення на законодавчих аспектах регулювання в сфері працевлаштування ВПО в Україні. Далі директор ДО «Регіональний фонд підтримки підприємництва в Запорізькій області» Володимир Степаненко навів приклади досвіду діяльності фонду в сфері бізнес-освіти та фінансування проектів з підприємництва.

       Щодо реалізація права внутрішньо переміщених осіб на отримання якісної правової допомоги та забезпечення доступу до правової допомоги ВПО у Запорізькій області Регіональним та місцевими центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги поінформував керівник Регіонального центра з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Запорізькій області Павло Наливайко. Регіональний координатор ГО «Центр Зайнятості Вільних Людей» Тетяна Сидоренко окреслила існуючі труднощі та можливості організації власної справи на новому місці проживання, а нові економічні можливості для потерпілих від конфлікту в Запорізькій області змалювала голова правління Запорізької обласної громадської організації «Об’єднання психологів та психоаналітиків «ВЗАЄМОДІЯ» Ірина Куратченко. Про можливості благодійної організації БФ “Карітас Запоріжжя” у підтримці внутрішньо переміщених осіб щодо працевлаштування та розвитку підприємницьких ініціатив розповіли представники БФ «Карітас Запоріжжя». Питання соціалізації і адаптації ВПО за допомогою працевлаштування і самозайнятості було розкрито бізнес-тренером Проекту «Перспектива» Edison Space Сoworking Мариною Симоновою та рекрутером Мариною Мошинською.

       Представники фонду БФ «ХАЙТАРМА» поділилися успішним досвідом діяльності їхньої організації по внутрішньо переміщеним особам, гуманітарними проектами, завдяки яким відбулася якісна інтеграція ВПО в нових реаліях при збереженні своєї ідентичності. Робочий досвід надання правова допомога внутрішньо переміщеним особам презентували представники БФ «Право на захист». Щодо взаємозв’язку між податками в місцевий бюджет і відсутністю права голосу розповідала президент НПО ВПО в Дніпрі «Сила Майбутнього». Голова правління ГО «Донбаська ініціатива «Міст» інформувала про адвокацію прав внутрішньо переміщених осіб як аспект інтеграції у міських громадах, а представниця БО «Всеукраїнський БФ «Горєніє» окреслила правові проблеми з якими найчастіше зіштовхуються вимушені переселенці. На прикладі діяльності Запорізького офісу ГО “КримSOS” було показано діалог ВПО та приймаючої громади, власним досвідом щодо викликів, які існують при взаємодії громадських організацій з органами місцевого самоуправління та як сприяти порозумінню ділився директор НГО «Міський центр допомоги» Дмитро Матюхін. Далі йшли успішні приклади сприяння працевлаштуванню ВПО у Харківській області та Мелітопольському району Запорізької області.

       Економічні можливості допомоги постраждалим від конфлікту на Сході України? Як заснувати або перемістити бізнес в інший регіон? Як підвищити здатність представників бізнесу, які надають підтримку внутрішньо переміщеним особам? – відповіді на ці та інші питання було озвучено під час діалогового форуму. По закінченні можна зробити висновки, що проведення подібних міжрегіональних заходів однозначно сприяє розширенню можливостей адаптації внутрішньо переміщених осіб в регіоні та стає поштовхом до нових бізнес-ініціатив.