назад

Спільне консультування громадян з начальником Маневицького відділу ДРАЦСу у Волинській області

140173817 листопада 2016 року працівники Маневицького бюро правової допомоги спільно з начальником Маневицького відділу ДРАЦСу у Волинській області Іриною Леферович провели консультування громадян з правових питань.

Інформація про місце та час проведення консультування транслювалася на місцевому радіо КП ТРК «Бурштиновий шлях».
Питання, які цікавили громадян, котрі зверталися за консультаціями, стосувалися державної реєстрації шлюбу та місця її проведення.

IMG 1055Інформуємо, що відповідно до ст. 14 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» для державної реєстрації шлюбу жінкою та чоловіком особисто подається заява до органу державної реєстрації актів цивільного стану за їх вибором. Особи, які подали заяву про державну реєстрацію шлюбу, вважаються нареченими. Якщо жінка та/або чоловік не можуть через поважну причину особисто подати заяву про реєстрацію шлюбу, таку заяву, нотаріально засвідчену, можуть подати їх представники. Повноваження представника повинні бути також нотаріально засвідчені.
Орган державної реєстрації актів цивільного стану, що прийняв заяву про реєстрацію шлюбу, зобов’язаний ознайомити наречених з умовами і порядком державної реєстрації шлюбу, їхніми правами та обов’язками як майбутніх подружжя і батьків, обов’язком повідомити один одному про стан свого здоров’я, попередити наречених про відповідальність за приховання відомостей про наявність перешкод для державної реєстрації шлюбу.
Згідно з частиною 7 статті 14 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану», якщо наречені не з’явилися для проведення державної реєстрації шлюбу і не повідомили про причину неявки протягом трьох місяців з дня подання відповідної заяви, заява втрачає чинність.
Положенням частини 8 статті 14 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» передбачено, що державна реєстрація шлюбу проводиться у приміщенні органу державної реєстрації актів цивільного стану. За заявою наречених державна реєстрація шлюбу може проводитися за місцем їх проживання, за місцем надання стаціонарної медичної допомоги або в іншому місці, якщо вони не можуть з поважної причини прибути до органу державної реєстрації актів цивільного стану.
Для того, щоб зареєструвати заяву про реєстрацію шлюбу, можна скористатися також електронними сервісами Міністерства юстиції України на Веб-порталі «Звернення у сфері державної реєстрації актів цивільного стану». Додатково передбачено бронювання дати та часу церемонії.
На порталі «Звернення у сфері державної реєстрації актів цивільного стану» можна записатись на прийом до відділу ДРАЦС у зручний час, задати питання в онлайн режимі, подати заяви на реєстрацію актів цивільного стану

Довідково:
Відділ «Маневицьке бюро правової допомоги» Луцького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: смт Маневичі, вул. Комарова, 32, контактний телефон: (067) 9533962.