назад

Спільні дії задля ефективного захисту прав прикарпатців

1Об’єднання зусиль задля сприяння недопущення порушень прав і свобод людини, зокрема права на безоплатну правову допомогу, обговорювали 5 червня в Регіональному центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області.

На захисті прав і свобод – саме це стало головною метою зустрічі фахівців Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області, правозахисників та громадських організацій з Регіональним координатором взаємодії з громадськістю Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Світланою Дем’янчук.

Передумовою цього став підписаний 25 травня 2018 року в м. Київ Меморандум про співпрацю між Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини Людмилою Денісовою та Координаційним центром з надання правової допомоги в особі директора Олексія Бонюка.

Відповідно до положень Меморандуму одним із ключових напрямів співпраці стане моніторинг, аналіз та обмін інформацією щодо стану забезпечення прав і свобод людини в Україні. Крім взаємодії у питаннях захисту прав затриманих, заарештованих та ув’язнених осіб, сторони проводитимуть спільні заходи для більш ефективного інформування громадян про їхні права, надаватимуть вичерпні правові консультацій під час виїзних прийомів.

2

Світлана Дем’янчук впевнена, що посилення співпраці з Регіональним центром є дуже важлива, оскільки торкнеться захисту прав вразливих верст населення.

«Аналіз та обмін інформацією щодо стану забезпечення прав і свобод людини в Україні, зокрема права на безоплатну правову допомогу – один із пріоритетних напрямів співробітництва», – наголосив директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області Михайло Євчук.

3

На зустрічі обговорили питання подальшої координації та співпраці при проведенні спільних правозахисних, просвітницьких і правовиховних зустрічей в навчальних закладах, в громадах, надання конкретної правової допомоги громадянам, які звертаються зі своїми проблемами, накреслили подальші напрями спільної діяльності.

 Зокрема, сторони визначили основні механізми співпраці, спрямовані на:

– виявлення та недопущення випадків катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують людську гідність, видів поводження і покарання осіб, порушень права на захист та отримання безоплатної вторинної правової допомоги;

– запобігання випадкам порушення прав дітей, зокрема тих, які постраждали від домашнього насильства, внаслідок воєнних дій чи збройного конфлікту, а також забезпечення їхнього захисту;

– запобігання випадкам порушення прав та свобод внутрішньо переміщених осіб та забезпечення їхнього захисту тощо.

Фахівці домовилися про подальшу співпрацю, обмін інформацією про виявлені випадки затримання осіб без належного оформлення їхнього статусу, а також обговорили можливості навчання та залучення працівників системи надання безоплатної правової допомоги до спільних моніторингових візитів до місць несвободи, які здійснюються Національним превентивним механізмом.

4

У зустрічі взяли участь директор Регіонального центру з надавання БВПД Михайло Євчук та його заступник Володимир Ковальчук, начальник відділу забезпечення якості правової допомоги та підвищення кваліфікації її надавачів Мирослава Аннюк і начальник відділу організаційної роботи, юридичного забезпечення діяльності та інформації Зіновій Білоус, Регіональний представник Українського Гельсінської спілки з прав людини в області, учасник українсько-канадського проекту «Адвокат майбутнього» Юрій Вацик, голова Івано-Франківського відділення Асоціації правників України Вікторія Зінчук, доцент кафедри кримінального права і процесу Університету права Короля Данила, кандидат юридичних наук, адвокат, член громадської організації адвокатів, які надають БПД Михайло Лотоцький, член громадської організації «Молода Просвіта Прикарпаття» Зоряна Захарчишин.

Довідково: Національний превентивний механізм (НПМ) – це національний орган, який створений і діє відповідно до Факультативного протоколу до Конвенції ООН проти катувань і передбачає регулярний моніторинг усіх місць несвободи (слідчих ізоляторів, інтернатів, психоневрологічних лікарень, хоспісів, в’язниць, військових частин тощо) для попередження у них жорстокого поводження з людьми, які там перебувають. В Україні діє з 2012 року в форматі «Омбудсмен +», що передбачає здійснення моніторингових візитів до місць несвободи працівниками офісу Омбудсмена спільно з громадськими активістами, які беруть участь на громадських засадах.


Нагадуємо, що Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області працює за адресою:

вул. Грюнвальдська, 8, м. Івано-Франківськ.

Телефон: (034) 255-61-13,

Е-mail:   office.frankivsk@legalaid.gov.ua.

Всеукраїнська гаряча лінія правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів у межах України)