назад

Спільні прийоми розширюють межі надання безоплатної правової допомоги

33300181 773914922803698 6109471221986885632 oЗ метою надання різнобічної та кваліфікованої допомоги мешканцям Мелітополя було проведено спільний прийом представниками системи безоплатної правової допомоги та ГТУЮ у Запорізькій області.

             Консультували городян директор Мелітопольського місцевого центру Олександр Булгаков, начальник відділу правової інформації та консультацій Олена Кулик, начальник Мелітопольського міськрайонного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області Валерій Власенко та головний спеціаліст Мелітопольського міського відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області Анастасія Горохова.

       Актуальним питанням було визначення розміру податку на нерухоме майно. Фахівці пояснили, що у 2018 році податок на нерухомість нараховуватиметься фізичним особам — власникам об’єктів нерухомості за звітний 2017 рік. Так, підпунктом 266.5.1 Податкового кодексу України передбачено, що ставки податку для об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних та юридичних осіб, встановлюються за рішенням сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, залежно від місця розташування (зональності) та типів таких об’єктів нерухомості у розмірі, що не перевищує 1,5 % розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, за 1 м2 бази оподаткування.33540720 773914916137032 2408190714077773824 o

       Мінімальна заробітна плата на 01.01.2017 визначена у розмірі 3 200,00 грн. Отже, граничний розмір ставок, передбачений для розрахунку податку в 2018 році за звітний 2017 рік, не повинен перевищувати 1,5 %, або 48,00 грн за 1 м2 бази оподаткування.

       Базою оподаткування є житлова площа об’єкта житлової нерухомості.

       Базою оподаткування об’єктів житлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних осіб, обчислюється органом державної податкової служби на підставі даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, що безоплатно надається органами державної реєстрації прав на нерухоме майно.

       У разі наявності у платника кількох об’єктів оподаткування база оподаткування обчислюється окремо за кожним з таких об’єктів.

       База оподаткування об’єкта житлової нерухомості, що перебуває у власності фізичної особи, зменшується:

  • для квартири – на 60 кв. метрів;
  • для житлового будинку – на 120 кв. метрів;
  • для різних типів об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток, – на 180 кв. метрів.

       Таке зменшення надається один раз за базовий податковий (звітний) період і застосовується до об’єкта житлової нерухомості, у якій фізична особа – платник податку зареєстрована в установленому законом порядку, або за вибором такого платника до будь-якого іншого об’єкта житлової нерухомості, який перебуває в його власності.

       Обчислення суми податку з об’єктів житлової нерухомості, які знаходяться у власності фізичних осіб, проводиться органом державної податкової служби за місцезнаходженням об’єкта житлової нерухомості.

       Податкове повідомлення рішення про суму податку, що підлягає сплаті, та платіжні реквізити надсилаються органами податкової служби платникам за місцезнаходженням об’єкта житлової нерухомості до 1 липня звітного року.

       Відповідальність за несплату або несвоєчасну/непoвну оплату податку на нерухоме майно така ж, як і для інших податків. Згідно п. 126.1 Податкового кодексу України, застосовуватиметься штраф y розмірі:

  • 10% вiд погашеної суми податкового боргу — пpи затримці до 30 календарниx днів;
  • 20% вiд погашеної суми податкового боргу — пpи затримці більше 30 календаpних днів. 

       Місцевих жителів також цікавили питання, що стосувалися стягнення щомісячної недоплаченої допомоги дитини війни, порядку оголошення особи безвісно відсутньою, реєстрації місця проживання без згоди співвласників, монетизації субсидії та інші. Посадові особи всім бажаючим надали розгорнуті та законодавчо підкріплені відповіді на поставлені питання.

       У випадку, якщо хтось не зміг звернутися за отриманням консультацій то повідомляємо, що не треба чекати наступного прийому, а можна звернутись до Мелітопольського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги:

  • адреса: Запорізька область, м. Мелітополь, вул. Вакуленчука, 99
  • телефон: 096-523-98-55, (0619)43-00-58,
  • електронна адреса: melitopol.zaporizhya@legalaid.zp.ua або
  • skype зв’язок: Мелітопольський місцевий центр з надання БВПД.