назад
18.08.16

Спільно обговорюємо питання призначення представника (адвоката) особам, щодо яких суд розглядає справу про надання психіатричної допомоги в примусовому порядку

krugli stil 218 серпня 2016 року у приміщенні Новозаводського районного суду міста Чернігова відбувся круглий стіл з обговорення питання щодо застосування Закону України «Про психіатричну допомогу» і рішення Конституційного Суду України № 2-рп/2016 від 01.06.2016 року у справі № 1-1/2016 при вирішенні справ стосовно госпіталізації та продовження госпіталізації особи, визнаної у встановленому законом порядку недієздатною, до психіатричного закладу. На запрошення керівництва суду участь у заході взяли заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області Олеся Пирковська та директор Чернігівського місцевого центру Володимир Бобруйко. Учасниками круглого столу також були представники обласної психоневрологічної лікарні, суддівського корпусу та Чернігівської місцевої прокуратури.

Протягом заходу обговорювалися питання дотримання конституційних прав особи під час надання їй психіатричної допомоги. Особливо жваву дискусію серед учасників заходу викликало обговорення питання порядку госпіталізації її до психіатричного закладу. Відповідно до п. 11 ч. 1 ст. 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» та ч. 5 ст. 22 Закону України «Про психіатричну допомогу» право на безоплатну правову допомогу мають особи, щодо яких суд розглядає справу про надання психіатричної допомоги в примусовому порядку. Учасниками зустрічі було визнано, що на сьогоднішній день призначення представника (адвоката) таким особам протягом розгляду справи в суді є проблемним та неврегульованим у повній мірі на законодавчому рівні.
За результатами зустрічі учасниками заходу було прийнято проект рекомендацій щодо внесення змін до чинного законодавства з питань удосконалення порядку отримання безоплатної вторинної правової допомоги особами, щодо яких суд розглядає справу про надання психіатричної допомоги в примусовому порядку.